Sofia

Sofia is internationaal een populaire meisjesnaam

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sofia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sofia

73%
25%
41%
20%
18%
31%

Welke kenmerken vind je bij Sofia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sofia

Sofia is een meisjesnaam die (levens)wijsheid betekent. De naam is afgeleid van Sophia. Vroeger werd de term ‘hagia sophia’, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo.

Uiteindelijk werd Sofia een vrouwennaam die zich, mede doordat er een heilige met deze naam was, over Europa verspreidde. In het Duitse deel van Europa werd Sofia een geliefde naam onder de hoge adel en ook dat droeg bij aan de verspreiding van de naam.

Vanaf de veertiende eeuw werd de naam algemener gebruikt, dus niet alleen in adellijke kringen.

Sinds 2006 is de naam in Nederland in razend tempo populair geworden.

Aantallen en varianten Sofia

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sofia als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sofia per jaar gegeven is

De meisjesnaam Sofia staat al een aantal jaar in de top 50 van populairste meisjesnamen. In totaal zijn er ruim 3.600 vrouwen en meisjes die Sofia als voornaam hebben en ongeveer 3.000 die de hem als tweede naam dragen.

Niet alleen in Nederland is de meisjesnaam Sofia populair. Ook in andere Westerse landen, zoals Engeland, Amerika en België, staat de naam al jarenlang hoog in de ranglijsten van populaire babynamen. In Italië en Spanje staat Sofia zelfs in de top-10 van populaire meisjesnaam.

Sofia is afgeleid van de naam Sophia. Maar liefst 35.000 vrouwen en 800 mannen heten Sophia. Na 1950 nam het gebruik van deze naam af tot aan 1980. Sinds die tijd is er weer een kleine opleving en blijft het aantal meisjes dat jaarlijks deze naam krijgt, langzaam toenemen.

Een spectaculairdere toename is te zien in het gebruik van de naam Sophie. Tussen 1980 en 2010 is het aantal kinderen dat Sophie genoemd wordt vertienvoudigd. In totaal zijn er 25.000 vrouwen en meisjes met de naam Sophie.

De variant met een f in plaats van ph is minder geliefd. Sofie komt 6.500 keer voor. Vanuit het Russisch is de variant Sonja ontstaan. Er zijn bijna 14.000 vrouwen die deze naam dragen.

Wetenswaardigheden Sofia

Bulgaarse hoofdstad

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije. Het is een van de best bezochte steden in Bulgarije. Bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Alexander Nevski-kathedraal en de kerk van Sint Joris. De kerk van Boyana staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sofia Coppola

Sofia Coppola is een Amerikaanse regisseur. Ze maakte films als Lost in Translation en Marie Antoinette. Ook was ze als baby al te zien in de film The Godfather. Sophia is de dochter van regisseur Francis Ford Coppola.

Sofia het Prinsesje

Sofia het Prinsesje is een populaire animatieserie van Disney (2012), die vooral populair is onder meisjes tussen de 4 en 12 jaar. De serie gaat over Sofia, een heel ‘gewoon’ meisje van 8 jaar. Totdat haar moeder met de koning trouwt. Ineens is Sofia een prinses! Om te leren hoe zij zich als prinses moet gedragen, gaat ze naar een speciale school voor prinsessen en beleeft ze de spannendste avonturen. Regelmatig komen andere bekende Disney-prinsessen bij Sofia op bezoek, zoals Ariël en Assepoester.

Namen die lijken op Sofia

Fie, Zofia, Soof, Sofie, Sonja, Sophie

Bekijk ook deze namen

Mia, Isabella, Linde, Hailey, Fay, Romy, Isabel, Veerle, Luna, Lize