Sophia

Sophia betekent wijsheid

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sophia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sophia

72%
22%
52%
15%
14%
32%

Welke kenmerken vind je bij Sophia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sophia

Sophia is een Griekse meisjesnaamnaam met de betekenis ‘(levens)wijsheid’. Vroeger werd de term ‘hagia sophia’, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo.

Uiteindelijk werd Sophia een vrouwennaam die zich, mede doordat er een heilige met deze naam was, over Europa verspreidde. In het Duitse gedeelte van Europa werd Sophia een geliefde naam onder de hoge adel en ook dat droeg bij aan de verspreiding van de naam.

Vanaf de veertiende eeuw werd de naam algemener gebruikt, dus niet alleen in adellijke kringen.

Aantallen en varianten Sophia

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sophia als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sophia per jaar gegeven is

Sophia staat in de top-50 van populairste meisjesnamen. Ongeveer 34.700 vrouwen en 800 mannen hebben deze naam. De naam was jaren populair, maar na 1950 nam het gebruik sterk af. Rond 1980 nam het aantal Sophia’s in Nederland weer toe, met een sterke stijging vanaf 2010. In het buitenland is de naam iets populairder. Zo staat Sophia in Oostenrijk en Amerika al een aantal jaar in de top-10. De variant met een f, Sofia, is ook populair in Nederland.

Een spectaculairdere toename is te zien in het gebruik van de naam Sophie, een variant op Sophia. Tussen 1980 en 2010 is het aantal kinderen dat Sophie genoemd wordt vertienvoudigd. In totaal zijn er 25.000 vrouwen en meisjes met de naam Sophie. De variant met een f in plaats van ph is minder geliefd. Sofie komt 6.500 keer voor.

Vanuit het Russisch is de variant Sonja ontstaan. Deze naam komt sinds ongeveer 1920 in Nederland voor en werd voornamelijk tussen 1950 en 1980 veel gebruikt. Er zijn bijna 14.000 vrouwen die deze naam dragen.

Wetenswaardigheden Sophia

Actrice Sophia Loren

Sophia Loren is een wereldberoemde actrice uit Italië. Ze speelde in talloze films als Houseboat, Heller in Pink Tights en It Started in Naples. Naast haar carrière als actrice is ze bekend als stijlicoon.

Sophia Kinderziekenhuis

Het Sophia Kinderziekenhuis is het oudste kinderziekenhuis van Nederland. Het werd in 1863 opgericht. Het kinderziekenhuis is onderdeel van het Erasmus MC en is vernoemd naar koningin Sophia.

Koningin Sophia

Sophia van Wurtemberg was koningin van Nederland tussen 1849 en 1877. Zij was de vrouw van koning Willem III. Koningin Sophia zette zich in voor het feminisme, dierenwelzijn en zendingen naar China.

Namen die lijken op Sophia

Zofia, Soof, Sofia, Sofie, Sonja, Sophie

Bekijk ook deze namen

Zoë, Fleur, Elise, Lotte, Julie, Rosa, Tess, Noë, Amber, Veerle