Esmeralda

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Esmeralda
  • Geboortekaartjes met de naam Esmeralda
  • Geboortekaartjes met de naam Esmeralda
  • Geboortekaartjes met de naam Esmeralda
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Esmeralda?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Esmeralda

61%
36%
27%
19%
43%
18%

Welke kenmerken vind je bij Esmeralda passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Esmeralda

Esmeralda is een Spaanse naam met de betekenis ‘smaragd’.

Deze meisjesnaam is vooral in gebruik gekomen door de boeken van Victor Hugo, onder andere Notre-Dame de Paris uit 1831, dat in het Nederlands vertaald werd als De klokkenluider van de Notre Dame.

Aantallen en varianten Esmeralda

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Esmeralda als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Esmeralda per jaar gegeven is

Rond 1960 kwam de naam Esmeralda in Nederland in gebruik en werd al snel geliefd. Deze populariteit hield enkele decennia aan, maar is inmiddels weer aan het afnemen. In totaal zijn er bijna 6.000 vrouwen en meisjes met de naam Esmeralda. De naam wordt iets vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Esmeralda

In De klokkenluider van de Notre Dame is Esmeralda een zestienjarig meisje dat is opgevoed door zigeuners. Tijdens een van haar optredens raakt de deken Claude Frollo zo van haar onder de indruk dat hij haar laat ontvoeren door zijn klokkenluider Quasimodo.

De ontvoering wordt verijdeld door kapitein Phoebus en Quasimodo wordt de volgende dag aan de schandpaal gezet. Esmeralda heeft medelijden met hem en geeft hem water, waarvan de verminkte man diep onder de indruk raakt.

Enkele maanden later verklaart Esmeralda aan Phoebus dat zij hem liefheeft; dit wordt gezien door Claude Frollo, die in een aanval van woede Phoebus neersteekt. Vervolgens wordt Esmeralda beschuldigd van hekserij en moord. De enige manier om aan de galg te ontsnappen is een huwelijk met Frollo, maar dit weigert zij.

Als ze echter de volgende dag opgehangen zal worden, komt Quasimodo vanuit de klokkentoren aan een touw naar beneden en weet haar te redden.

Bekijk ook deze namen

Lize, Hailey, Lizzy, Yara, Noor, Sarah, Fay, Hannah, Isabel, Lotte