Tips voor kiezen zorgverzekering als je zwanger bent

Als je zwanger bent of dit komend jaar hoopt te worden, is het verstandig goed naar je zorgverzekering te kijken. Maar welke zorgverzekering moet je kiezen? Hieronder 6 tips die je kunnen helpen bij het maken van je keuze.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet één zorgverzekering het best als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

1. Verdiep je in aanvullende zorgverzekeringen

Veel zorgkosten rond de zwangerschap worden gedekt door de basisverzekering, maar een aantal kosten worden niet (volledig) vergoed. Deze kosten kan je aanvullend verzekeren. Zo kan je onder andere de volgende zorgkosten aanvullend verzekeren:

  • Eigen bijdrage kraamzorg. Per uur kraamzorg betaal je een eigen bijdrage van €4,40 in 2019. In de meeste gevallen wordt 49 uur kraamzorg gebruikt, dat komt neer op een eigen bijdrage van €215,60 als je dit niet aanvullend verzekert.
  • Eigen bijdrage poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. Wil jij in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak? Dan is je eigen bijdrage als je dit niet aanvullend verzekert doorgaans €347,81 (2018).
  • Zwangerschapscursus. Een zwangerschapscursus is niet noodzakelijk, maar veel vrouwen vinden dit wel nuttig. Verschillende aanvullende verzekeringen vergoeden een zwangerschapscursus tot een bepaald bedrag.

In veel gevallen verdien je de extra premie die je betaalt voor een aanvullende zorgverzekering ruim terug als bovenstaande drie kosten worden vergoed. Lees verder waarom een aanvullende verzekering loont als je zwanger bent.

2. Kijk met wie zorgverzekeraars afspraken hebben

Wettelijk is bepaald wat er in de basisverzekering minimaal moet worden gedekt. Hier vallen de belangrijkste zorgkosten rond de zwangerschap onder. Het grootste verschil tussen basisverzekeringen is of je een vrije zorgkeuze hebt of niet.

Bij een budgetpolis en naturapolis heb je geen vrije zorgkeuze. Deze polissen zijn doorgaans goedkoper, maar daar staat tegenover dat je zorgkosten alleen volledig vergoed krijgt als er afspraken zijn gemaakt tussen de zorgverzekeraar en zorgverlener. Controleer als je voor een budget of naturapolis kiest, daarom altijd goed of er afspraken zijn gemaakt met bijvoorbeeld jouw verloskundige of het ziekenhuis waar je wilt bevallen.

Bij een restitutiepolis en combinatiepolis heb je een volledig vrije zorgkeuze.

3. Kijk kritisch naar je eigen risico

Over het algemeen geldt dat verrichtingen die voorgeschreven of gedaan worden door een verloskundige niet onder het eigen risico vallen. Toch zijn er tijdens je zwangerschap een aantal kosten die wel onder het eigen risico vallen. Denk hierbij aan:

  • NIPT, vruchtwaterpunctie en vlokkentest
  • Medische nazorg na de bevalling
  • Vervoer per ambulance
  • Bloedonderzoek
  • Gynaecologische hulp (met uitzondering van verloskundige verrichtingen)
  • Geneesmiddelen

Het minimale eigen risico in 2019 is €385. In ruil voor een korting op je premie kan je het eigen risico verhogen tot maximaal €885. Als je vervolgens echter je volledige eigen risico nodig hebt, ben je wel altijd duurder uit.

Veel zwangere vrouwen schatten in dat zij hun eigen risico volledig verbruiken en kiezen er daarom voor het eigen risico niet te verhogen.

4. Ieder zijn eigen zorgverzekering

Jij en je partner hoeven niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. De zorgkosten rond de zwangerschap en bevalling vallen onder de zorgverzekering van de vrouw. Het kan daarom zijn dat een vrouw in verband met de zwangerschap kiest voor een uitgebreide aanvullende verzekering en een zo laag mogelijk eigen risico, terwijl de man kiest voor alleen een basisverzekering met het maximale eigen risico.

5. Vergelijk zorgverzekeringen

Het is verstandig ieder jaar goed naar je zorgverzekering te kijken. Dit uitzoeken is vaak een behoorlijke klus. Zeker als je verwachte zorgkosten door een zwangerschap behoorlijk veranderen. Het vergelijken van zorgverzekeringen is een snelle oplossing. Dit kan bijvoorbeeld bij Independer.

6. Vergeet je baby niet!

Meld je baby binnen 4 maanden na de geboorte aan bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner. Doe je dit te laat, dan moet je als ouders zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je overigens geen premie. Lees meer over de zorgverzekering van je baby.

Maar wat is nu de beste zorgverzekering?

Leuk die tips, maar wil jij gewoon de beste zorgverzekering als je zwanger bent? Helaas is deze er niet. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Wel hebben wij een artikel geschreven over de beste zorgverzekering als je zwanger bent.