Koppel bespreekt zorgverzekering 2023 veranderingen op grasveld

Zoals ieder jaar zijn vandaag op Prinsjesdag de financiële plannen van het kabinet bekend geworden. Als je zwanger bent of dit volgend jaar wil worden, zijn voor jou de zorgkosten van 2023 belangrijk. Dit verandert er in 2023 voor je zorgverzekering.

Fabienne Janssen Lok, expert Verzekeringen
Geschreven door de redactie van 24Baby
Beoordeeld door Fabienne Janssen Lok | Expert Verzekeringen & Geld

Basisverzekering en zwangerschap 2023

In Nederland heeft iedereen verplicht minstens een basisverzekering. Deze dekt veel kosten rondom je zwangerschap en bevalling. De overheid bepaalt hoe het basispakket eruitziet. Het ziet er dus bij iedere verzekeraar hetzelfde uit. De kosten kunnen wel verschillen. Soms moet je eigen risico betalen, of een eigen bijdrage. Voor kosten die je maakt buiten de basisverzekering, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dit kan voordeliger zijn tijdens je zwangerschap.

Veranderingen basisverzekering 2023

Er gaat in 2023 niet veel veranderen aan de basisverzekering. Je krijgt tijdens je zwangerschap waarschijnlijk iets meer vergoed. Er zijn namelijk plannen om de NIPT en de 20-wekenecho gratis te maken. Daarnaast wil het kabinet anticonceptie toegankelijker maken voor kwetsbare groepen. Het is nog niet duidelijk of dit in 2023 al gaat lukken.

Tot slot komen er betere contracten in de GGZ. Heb je last van psychische klachten rondom je zwangerschap of bevalling? Dan kan je in 2023 waarschijnlijk bij meer zorgverleners terecht.

De precieze vergoedingen worden in november bekendgemaakt. Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten hoe hun pakket eruitziet. Vanaf dat moment kan je wisselen van zorgverzekering (overstappen).

Stijging zorgpremie 2023

Hoeveel je betaalt voor je zorgverzekering, noem je de zorgpremie. Deze verschilt per verzekeraar, en wordt in november bekendgemaakt. Wel is al bekend dat je in 2023 iets meer gaat betalen voor je basisverzekering.

Gemiddeld stijgt de zorgpremie met ongeveer €10 per maand. Dat is in een jaar zo’n €120. De kosten voor een basisverzekering zullen daarmee rond de €135 per maand uitkomen (€1.620 per jaar).

Zorgtoeslag 2023

Heb je recht op zorgtoeslag, om te helpen je zorgverzekering te betalen? Dan is er goed nieuws. Deze gaat namelijk met €34 per maand omhoog. In een jaar krijg je dus €408 extra toeslag.

Eigen risico 2023

Het eigen risico blijft in 2023 gelijk. Het blijft €385. Bij veel verzekeraars kan je dit bedrag vrijwillig verhogen. Je krijgt dan korting op je zorgpremie. Ben je zwanger? Dan is het meestal niet handig om je eigen risico te verhogen. Je maakt meer zorgkosten. Met een hoger eigen risico moet je meer van die kosten zelf betalen.

Collectiviteitskorting zorgverzekering 2023

Op dit moment kan je maximaal 5% collectiviteitskorting krijgen. Vanaf 2023 wordt de collectiviteit afgeschaft en kan je daarmee geen korting meer krijgen. Dit geldt alleen voor de basisverzekering. Voor een aanvullend pakket kan je nog wel korting krijgen.

Aanvullende zorgverzekering 2023

Voor sommige zorgkosten kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Denk aan de eigen bijdrage voor kraamzorg of een ziekenhuisbevalling. Vaak krijg je ook een vergoeding voor een zwangerschapscursus, begeleiding van een doula, je kraampakket en lactatiekundige zorg. Het kan per verzekeraar verschillen hoe je aanvullende pakket eruit ziet. Wat je precies krijgt, en hoeveel je betaalt, wordt in november bekend. Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Maar het is tijdens je zwangerschap vaak wel voordelig om dit te doen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app