Zwangere vrouw werkt aan haar weerstand

Tijdens je zwangerschap neemt je weerstand af. Hierdoor word je gevoeliger voor een verkoudheid of griep. Daarom is het juist nu belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Weerstand tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je weerstand minder worden. Je lichaam moet plotseling een stuk harder werken. Terwijl jij door verschillende kwaaltjes vaak minder goed slaapt, misschien minder eten binnenhoudt en minder beweegt. Je vraagt dus erg veel van je lichaam.

Door je mindere weerstand kan je eerder een griepje oplopen. Dit is heel normaal en kan meestal geen kwaad. Maar heb je lange tijd koorts? Dan kan dit gevolgen hebben voor je kindje. Het is daarom voor jou en je baby beter om te voorkomen dat je ziek wordt.

1. Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker nu je weerstand door de zwangerschap wat lager is. Gelukkig kunnen gezond eten en veel beweging helpen. Een wandeling van 30 minuten kan al genoeg zijn. Let hierbij dan wel op dat je warm gekleed bent.

2. Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Niet alleen genoeg beweging is belangrijk om je conditie op peil te houden. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg rust krijgt. Probeer dus goed te slapen en zorg voor voldoende ontspanning. Zeker wanneer je nog niet met verlof bent is dit belangrijk. Dus kruip bij het koude weer lekker op de bank onder een deken met een kop thee.

3. Let op een goede hygiëne

Hoe kan je het beste voorkomen dat je verkouden wordt of griep krijgt? Dat doe je door te letten op je hygiëne. Was dus je handen regelmatig met water en zeep en hoest en nies in je elleboog. Raak je ogen, neus en mond zo weinig mogelijk aan. Verder is het ook goed om afstand te houden van mensen die griep(klachten) hebben.

4. Haal de griepprik

De Gezondheidsraad heeft besloten dat zwangere vrouwen vanaf 22 weken een gratis griepprik kunnen halen. Ben jij meer dan 22 weken zwanger tussen 1 oktober en 1 december? Dan kan je contact opnemen met je huisarts. Door het halen van de prik bescherm jij je kindje tegen het krijgen van griep en de ernstige gevolgen hiervan. Lees meer hierover op de website van het RIVM.

5. Verminder stress

Stress hebben is nooit prettig, maar zeker tijdens je zwangerschap kan het een negatieve invloed hebben. Probeer je stress dus minder te maken. Dit kan je doen door de oorzaak van de stress te zoeken en deze op te lossen. Lukt dit niet alleen? Praat hier dan over met iemand. Dit kan een psycholoog zijn, maar ook een goede vriend(in) of een familielid. Daarnaast kan het helpen om minder hooi op je vork te nemen en iets rustgevends te doen. Denk aan mediteren of een bad of warme douche nemen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app