Zwangere vrouw en partner bekijken zorgverzekering voor 2022

Als je zwanger bent of dit het komende jaar wil worden, is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Maar welke zorgverzekering moet je kiezen? Deze tips helpen je op weg bij het maken van je keuze.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet een ‘beste’ zorgverzekering als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Het kan nuttig zijn om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Veel zorgkosten rondom je zwangerschap worden door je basisverzekering vergoed. Toch is het verschil tussen de premies van verzekeraars groot. Zo betaal je voor de goedkoopste basisverzekering in 2021 €105,95 en voor de duurste maar liefst €134,50. Dit is een verschil van €342,60 per jaar. Het vergelijken van zorgverzekeringen kan je dus honderden euro’s per jaar schelen. Zorgverzekeringen vergelijken met elkaar kan bijvoorbeeld via Independer.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Verdiep je in aanvullende verzekeringen

Rond je zwangerschap en bevalling maak je extra zorgkosten. Deze worden niet allemaal vergoed door je basisverzekering. Je kan ze daarom aanvullend verzekeren. Ook dit kan je veel geld schelen. Deze zorgkosten zijn vaak namelijk hoger dan de aanvullende premie die je betaalt. Een aantal kosten zijn verplicht, andere kosten maak je vanuit je eigen keuze.

  • Combinatietest. Je krijgt de combinatietest alleen vergoed als hiervoor een medische reden is. Heb je die niet? Dan betaal je €180,12 (2021). Met een aanvullende verzekering kan je deze kosten laten vergoeden.
  • Zwangerschapscursus. Wil je graag een zwangerschapscursus volgen? Dit wordt niet vergoed vanuit het basispakket. Meerdere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden verschillende zwangerschapscursussen. Bekijk goed welke dit precies zijn en tot welk bedrag jouw verzekeraar een cursus vergoedt.
  • Eigen bijdrage poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Heb je geen medische reden om in het ziekenhuis te bevallen, maar wil je dit wel? Dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage van €369,40 (2021). Deze kosten kan je aanvullend verzekeren.
  • Eigen bijdrage kraamzorg. Per uur kraamzorg betaal je een eigen bijdrage van €4,60 in 2021. Meestal krijg je 49 uur kraamzorg. Dit betekent dat je een eigen bijdrage van €4,60 x 49 uur = €225,40 betaalt als je dit niet aanvullend verzekert.
  • Kraampakket. Een kraampakket kost rond de €30. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden het pakket volledig.

3. Bekijk je vrije zorgkeuze: met wie heeft jouw zorgverzekeraar afspraken?

De vergoedingen van een basisverzekering zijn ongeveer gelijk. Het grootste verschil tussen de basispakketten van zorgverzekeringen is de vrije zorgkeuze. Vrije zorgkeuze betekent dat je zelf kan bepalen waar je behandeld wordt en dat je dan het hele bedrag vergoed krijgt. Deze vrije zorgkeuze heb je bij een restitutiepolis en combinatiepolis.

Een budget- of naturapolis is goedkoper, maar hierbij heb je meestal minder keuze. Je zorgkosten worden dan alleen helemaal vergoed wanneer je bij bepaalde zorgverleners behandeld wordt. Dit komt omdat jouw zorgverzekeraar alleen afspraken heeft met die zorgverleners. Bekijk daarom altijd goed of jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft met de verloskundige of het ziekenhuis van jouw keuze. Als dit niet zo is, hoeft je verzekeraar maar 75% van de kosten te dekken.

4. Verhoog je eigen risico niet

In ruil voor korting op je premie kan je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. In 2021 is het minimale eigen risico €385. Het verhogen hiervan is niet verstandig als je zwanger bent of zwanger wil worden. Veel zorgkosten rondom je zwangerschap worden gedekt, maar een aantal kosten vallen onder het eigen risico:

Omdat je tijdens je zwangerschap dus extra zorgkosten maakt, is het vaak niet voordelig om je eigen risico te verhogen.

5. Andere zorgverzekering dan partner

Jij en je partner hoeven niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. Jouw zorgbehoefte rondom de zwangerschap is immers anders dan die van je partner. Jij kan bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende verzekering met een laag eigen risico, terwijl je partner kiest voor een basisverzekering met een maximaal eigen risico.

6. Vergeet de zorgverzekering van je baby niet

Je moet je baby na de geboorte binnen vier maanden aanmelden bij je zorgverzekeraar. Doe je dit te laat? Dan moet je de gemaakte zorgkosten zelf betalen. Het is verstandig om je baby in te schrijven bij de ouder met het meest uitgebreide zorgpakket. Lees hierover meer bij baby en zorgverzekering.