Als je zwanger bent, weet je bijna zeker dat je komend jaar bepaalde zorgkosten gaat maken. Een aantal van deze zorgkosten wordt niet gedekt in de basisverzekering, maar wel in een aantal aanvullende pakketten. De juiste aanvullende zorgverzekering kan je daarom flink wat geld besparen.

Voorbeeld VGZ Aanvullend Beter via UnitedConsumers

Dit is het makkelijkst om uit te leggen met een voorbeeld. In onderstaande afbeelding zie je links een aantal vergoedingen in de aanvullende verzekering VGZ Aanvullend Beter via UnitedConsumers. Rechts de premie die je per jaar betaalt voor deze aanvullende zorgverzekering. Onder de afbeelding een verdere toelichting.

Waarom aanvullend verzekeren loont

Vergoedingen

Links staan de belangrijkste vergoedingen van de aanvullende verzekering VGZ Aanvullend Beter rond zwangerschap. Daarnaast biedt deze verzekering nog meer dekkingen die niet direct met de zwangerschap of bevalling te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan 12 behandelingen fysiotherapie en/of Mensendieck. Deze hebben we niet opgenomen.

Maak je alleen gebruik van kraamzorg (zie kader Vergoeding Kraamzorg) en een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak (€347,81), is de vergoeding al meer dan de premie van deze aanvullende verzekering en loont het dus om je aanvullend te verzekeren.

Vergoeding Kraamzorg

Je bent verplicht om minimaal 24 uur kraamzorg af te nemen. De meeste mensen kiezen echter voor alle uren waar ze recht op hebben. In veel gevallen is dat 49 uur.

Voor kraamzorg geldt dat het wordt vergoed door je basisverzekering, maar dat je wel een eigen bijdrage van €4,40 per uur moet betalen. Tenzij je dit dus aanvullend verzekert. Vaak komt de totale eigen bijdrage neer op €215,60 (49 uur * €4,40).

De aanvullende verzekeringen die de eigen bijdrage van de kraamzorg volledig vergoeden zijn vaak een flink stuk duurder. Daarom hebben wij het voorbeeld genomen van een verzekering die de eerste €125 van je eigen bijdrage voor kraamzorg vergoedt.

Als je met een medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt, valt dit onder je basisverzekering en is er geen eigen bijdrage. Als je al weet dat je vanwege een medische noodzaak in het ziekenhuis gaat bevallen, is het dus niet nodig dit aanvullend te verzekeren.

Dit betekent uiteraard niet dat VGZ Aanvullend Beter altijd de beste keuze is als je zwanger bent. Dit is ook afhankelijk van jouw verdere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Kosten

De premie voor de aanvullende verzekering VGZ Aanvullend Beter via United Consumers is €19,69 per maand.

Op jaarbasis is dit dus:
12 * 19,69 = €237,28

Let op: Dit is de premie voor de aanvullende verzekering. Uiteraard moet je los hiervan betalen voor je basisverzekering. UnitedConsumers biedt hiervoor 10% collectiviteitskorting. Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Lees meer over de basisverzekering en zwangerschap.

Waarom VGZ Aanvullend Beter via UnitedConsumers

Uiteraard hebben we VGZ Aanvullend Beter via UnitedConsumers niet zomaar uitgekozen als voorbeeld. Wij zijn de aanvullende verzekeringen ingedoken en deze kwam er gunstig uit als het gaat om de vergoedingen rond zwangerschap in combinatie met de relatief lage premie voor dit pakket. Bovendien geeft UnitedConsumers de keuze tussen naturapolis (ruime keuze voor een scherpe premie) en restitutiepolis (vrije zorgkeuze voor iets hogere premie).

Collectiviteitskorting

Sluit je zorgverzekering via UnitedConsumers en je krijgt ook 10% korting op je basisverzekering. Dat scheelt op jaarbasis bij de naturapolis €145,20. Bij de restitutiepolis zelfs €152,40.

Hieronder voor de volledigheid een overzicht van de belangrijkste vergoedingen rond zwangerschap:

Logo UnitedConsumers
VGZ Ruime Keuze + Aanvullend Beter
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Volledige vergoeding eigen bijdrage poliklinische bevalling zonder medische noodzaak (€347,81)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Volledige vergoeding kraampakket (rond €30)
€75 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€50 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur en aanschaf elektrische borstkolf
6 uur nazorg moeder en pasgeborene (onder voorwaarden)
12 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime keuze zorgaanbieders. Voor €5,40 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
10% collectiviteitskorting via onderstaande button