zwangere vrouw volgt een cursus Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck wint de laatste jaren snel aan populariteit als zwangerschapscursus. Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam. Mensendieck leert je hiermee omgaan en zorgt ervoor dat je lichamelijke klachten kan voorkomen.

Wat is Mensendieck?

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder.

Oefentherapie Mensendieck is een goede behandelmethode om de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen. Hierbij wordt er rekening gehouden met je situatie en dagelijkse activiteiten.

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Samen met jou kijkt ze naar je manier van bewegen in je dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als je zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het gehele lichaam.


In samenwerking met Babyopkomst.tv

Keuze uit 5 online cursussen

Ontwikkeld door verloskundigen. Kijk lessen zo vaak je wilt. Kijk op je pc, tablet, mobiel of tv. Goed voorbereiden kan gewoon thuis op je bank!

Bekijk aanbod >

De zwangerschapscursus Mensendieck

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Onder andere je zwaartepunt verandert en daardoor ook je balans en houding. Door hormonen worden ook je spieren slapper. Als je hier niet juist mee omgaat, kan dit klachten opleveren zoals bekkenpijn en rugpijn.

Tijdens de zwangerschapscursus Mensendieck wordt veel aandacht besteed aan de veranderingen in je lichaam. Je leert van welke klachten je last kan krijgen en hoe je deze kan voorkomen. Daarnaast word je voorbereid op de bevalling. Ademhaling, ontspanning, puffen, persen, opvanghoudingen enzovoort.

Over het algemeen kan je starten met Mensendieck vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap. Bij 37 weken zwangerschap moet de cursus uiterlijk afgerond zijn. De cursus bestaat meestal uit 6 tot 10 lessen van een uur. Soms zijn er ook een aantal lessen na de bevalling. Vaak is een partnerles onderdeel van het programma.

Wat onderscheidt Mensendieck van andere zwangerschapscursussen?

Tijdens Mensendieck staat bewustwording van gezond houdings- en bewegingsgedrag centraal. Dit zorgt ervoor dat er meer aandacht wordt besteed aan wat nuttig is voor je lichaam en waarom. Juist dat motiveert om het geleerde toe te passen in het dagelijks leven.

Vanzelfsprekend komen ook bevalling, ademhaling, ontspanning en kraamtijd aan de orde, net als tijdens andere zwangerschapscursussen.

Aanbieders en kosten van Mensendieck

De kosten voor de zwangerschapscursus Mensendieck liggen meestal tussen de €100 en €150. Mensendieck wordt door veel aanvullende zorgverzekeringen (deels) vergoed. Of dit voor jou het geval is, kan je terugvinden in je polisvoorwaarden. Lees hier meer over de vergoeding van zwangerschapscursussen >>

Alice Weijers

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Alice Weijers. Zij is oefentherapeut Mensendieck en heeft samen met Annette Visser de praktijk Beweeg bewuster. Zij hebben een praktijk in Oegstgeest en Leiden (Stevenshof) en zijn onder andere gespecialiseerd in het behandelen van bekken- en rugklachten. In Oegstgeest geven zij bovendien zwangerschapscursussen Mensendieck.