Pas zwangere vrouw maakt eten klaar

Als je zwanger bent, wil je zo veilig en gezond mogelijk eten. Maar hoe doe je dat? Naast nuttige informatie kom je ook veel fabels tegen op internet en op social media. Dit zijn de top 5 fabels op een rij.

Voeding tijdens je zwangerschap

Gezond eten is tijdens je zwangerschap dubbel zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat jij je goed voelt én dat je kindje in je buik zich goed kan ontwikkelen. Maar het kan best lastig zijn om te ontdekken wat je wel en niet kan eten. Als je zwanger bent, vliegen de adviezen rondom voeding je om de oren. Zijn de volgende uitspraken eigenlijk wel waar?


Hét e-book over voeding tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is gezond eten extra belangrijk. Wat kan je beter niet eten? En hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Je leest het allemaal in ons e-book.

Bekijk hier

1. Verse rauwe vis van de visboer is veilig

Niet waar. Hoe vers de vis ook is, rauwe vis is niet veilig. Ongeveer één keer per week vette vis eten tijdens de zwangerschap is wel een goed idee. De omega 3-vetzuren die hierin zitten zijn goed voor jou en voor de ontwikkeling van je baby. Maar let er wel op dat de vis goed verhit is. Zo geef je de gevaarlijke listeria bacterie geen kans.

Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor de listeria bacterie. De kans op besmetting is gelukkig niet groot. Maar raak je toch besmet tijdens je zwangerschap? Dan kan het ernstige gevolgen hebben. Verhit vis daarom goed voordat je deze eet (minstens 2 minuten boven 70°C). Zo dood je de bacteriën en kan je de vis veilig eten.

2. Thee kan geen kwaad

Wel en niet waar. Het hangt er vanaf welke thee je drinkt. In groene en zwarte thee zit cafeïne. Wanneer je hier veel van binnenkrijgt, kan dit de ontwikkeling van je baby negatief beïnvloeden. Drink daarom niet meer dan drie tot vier kopjes zwarte of groene thee per dag. In je laatste trimester kan je beter niet meer dan één kopje groene thee per dag drinken. Ontdek hier waarom >

In kruidenthee zit geen cafeïne. Toch is het ook hierbij belangrijk om op te letten. Sommige kruiden, zoals zoethout, zorgen voor een hogere bloeddruk. Daarom kan je beter niet meer dan één tot twee kopjes zoethoutthee of sterrenmix per dag drinken. In venkelthee en anijsthee kunnen plantengifstoffen zitten. De kans is heel klein dat je hier ziek van wordt. Toch is het tijdens je zwangerschap goed om voor de zekerheid maximaal één kopje van deze theesoorten per dag te drinken.

Gelukkig kan je van de meeste theesoorten veilig genieten. Denk aan kamillethee, gemberthee, rozenbottelthee, muntthee en rooibosthee.

3. Je moet een multivitamine slikken als je zwanger bent

Niet waar. Als je gezond eet en voldoende drinkt, krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Foliumzuur is hierop een uitzondering. Het advies is om dit bij te slikken. Ook kan het verstandig zijn om tijdens je zwangerschap extra vitamine D te slikken.

Ben je erg misselijk en houd je bijna niets binnen? Of eet je niets of heel weinig van bepaalde voedingsgroepen? Dan kan het goed zijn om een multivitamine te slikken. Je kan dan het beste kiezen voor een speciale zwangerschapsmultivitamine. Daarmee voorkom je dat te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt, of dat er stoffen in zitten die tijdens de zwangerschap niet veilig zijn.

4. Alcohol in een warm gerecht verdampt

Wel en niet waar. Tijdens het bereiden van eten kan je bier, wijn, likeur, sherry en andere alcoholische dranken gebruiken. Denk aan een rode wijnsaus of een stoofschotel met bier. Een deel van de alcohol zal tijdens de bereiding verdampen, maar nooit helemaal.

Hoeveel alcohol er verdampt, hangt onder andere af van de bereidingstijd en de temperatuur. Hoe langer je een gerecht op een hoge temperatuur laat pruttelen, hoe meer alcohol verdampt. Maar zelfs als je een stoofschotel met rode wijn 2,5 uur op 85°C laat pruttelen, blijft nog 5% van de toegevoegde alcohol in je stoofpotje zitten. Het wordt dus nooit helemaal alcoholvrij.

5. Je moet voor twee eten als je zwanger bent

Niet waar. Het klopt dat je iets meer energie nodig hebt als je zwanger bent, maar voor twee eten is niet nodig. Als je gezond en gevarieerd blijft eten, hoef je echt niet bang te zijn dat je kindje iets tekort komt. Vanaf 20 weken mag je best iets meer eten, maar het dubbele hoeft dus niet.