Kabeljauw kan je eten als je zwanger bent

Vis past in een gezond eetpatroon. Het bevat gezonde vetten, vitaminen, mineralen, eiwitten en ijzer. Toch zijn niet alle vissoorten verstandig om te eten als je zwanger bent. Sommige vissoorten bevatten namelijk stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je kindje. Mag je kabeljauw als je zwanger bent?

Kabeljauw tijdens je zwangerschap

Kabeljauw kan je veilig eten als je zwanger bent. Deze vis wordt doorgaans niet rauw gegeten, maar voor consumptie verhit in een pan of in de oven. Hierdoor worden eventuele schadelijke bacteriën onschadelijk gemaakt.

Let wel goed op met zelf gevangen vis, ook als je hem verhit. Er is bij eigen vangst vaak geen controle op de waterkwaliteit. Hierdoor kan de vis schadelijke stoffen bevatten, zoals kwik. Weet je niet zeker of de vis afkomstig is uit vervuild water, of twijfel je? Dan kan je hem beter niet eten.

Listeria bacterie

De listeria bacterie kan voorkomen in dierlijke producten die langere tijd gekoeld bewaard worden. Besmetting met deze bacterie kan leiden tot ernstige complicaties tijdens je zwangerschap, zoals een vroeggeboorte of een miskraam.

Om besmetting te voorkomen, is het beter om geen rauwe, dierlijke producten te eten wanneer je zwanger bent. Als het voedingsmiddel voor gebruik is verhit tot meer dan 70°C, is het wel veilig om te eten.

Heb je per ongeluk toch iets gegeten dat mogelijk listeria bevat? Geen paniek, de kans op besmetting is gelukkig klein. Maak je je zorgen of krijg je last van griepachtige verschijnselen, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Andere vissoorten waar je misschien over twijfelt: