In samenwerking met Logo Rutgers
Betrokken vaderschap: vader knuffelt met zijn dochter

Een kindje krijg je samen. In Nederland wordt de verzorging van een baby steeds vaker gelijk verdeeld tussen ouders. Langzaam begint de traditionele rolverdeling van ‘papa werkt en mama zorgt’ te veranderen. Heel positief, want betrokken vaderschap kent veel voordelen voor je kindje, je partner en voor jezelf!

Wat is betrokken vaderschap?

Betrokken vaderschap houdt in dat je als vader nauw betrokken bent bij de groei en ontwikkeling van je kindje. Je speelt een grote rol bij de verzorging en opvoeding van je kleine.

Betrokken vaderschap begint al voor de geboorte van je kindje. Als je tijdens de zwangerschap betrokken bent bij het kindje in de buik van je partner, en je zwangere partner vanaf het begin ondersteunt, is dat bevorderlijk voor je band met je baby. Ook groei je daardoor gemakkelijker in je rol van vader.

Vaderschap en verlof

Bijna nergens op de wereld is de verdeling van betaald werk en zorgtaken tussen beide ouders gelijk. In Nederland besteden vrouwen gemiddeld twee keer zoveel tijd aan kinderen verzorgen en het huishouden als mannen. Sociale normen, de maatschappij en zelfs de wetgeving dragen hieraan bij. Denk maar eens aan het beperkte vaderschapsverlof in Nederland.

58% van de Nederlanders vindt dat partners zorgtaken gelijk moeten verdelen. In werkelijkheid doet slechts 20% dit. En twee derde van de Nederlandse vaders willen graag meer tijd met hun pasgeboren kind doorbrengen. Gelukkig kan dat met de uitbreiding van het verlof.

Waarom is betrokken vaderschap zo belangrijk?

Betrokkenheid van beide ouders bij de zorg en opvoeding van kinderen geeft voordelen op lange termijn. Vaders en moeders zijn gelijkwaardige opvoeders, maar kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

Aan zowel papa’s als mama’s bijdrage heeft je kindje behoefte. Hoe meer je als papa betrokken bent bij de opvoeding, hoe meer je kleine ook profiteert van jouw kwaliteiten als ouder. Betrokken vaderschap heeft dus veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

11 voordelen van betrokken vaderschap

Gezinnen zijn er in veel verschillende samenstellingen. Hoewel betrokken vaderschap vele voordelen heeft, betekent dit uiteraard niet dat kinderen zonder vaderfiguur minder gelukkig worden of minder gezond opgroeien.

1. Het is goed voor de ontwikkeling van je kindje

Als je vanaf de geboorte nauw betrokken bent als papa, bevorder je de emotionele, cognitieve en sociale ontwikkeling van je kind. Je kleine ontwikkelt een sterk(er) gevoel voor empathie, en is beter voorbereid op de basisschool. Veel tijd met papa doorbrengen stimuleert daarnaast een gezond gevoel van competitie zonder dat daar agressie bij komt kijken.

2. Een gezonde en succesvolle toekomst voor je kleine

Met een betrokken vader heeft je kindje op latere leeftijd minder kans op negatieve emoties en gevoelens zoals depressie, angst en onzekerheid. Papa’s prikkelen en pushen doorgaans hun kinderen en kunnen een belangrijke rol spelen in het verkennen van de wereld buitenshuis. Daarmee stimuleer je zelfstandigheid, een nieuwsgierige houding, zelfvertrouwen en dapperheid, wat leidt tot een succesvollere carrière later. Ook de criminaliteit onder jongens neemt af als papa’s zorgende rol groter is.

3. Je geeft een goed voorbeeld

Ben jij net zo betrokken bij de verzorging en opvoeding van je kinderen als je partner, dan geef je je kinderen de boodschap mee dat meisjes en jongens gelijk zijn. Zo leert je kindje niet de traditionele rolpatronen aan die wij nog vaak kennen. Je kleine zal zich vrijer voelen in zijn beroepskeuze en jongens zullen later meer bijdragen aan het huishouden.

4. Een sterke hechting met je kind

Moeders kunnen al tijdens de zwangerschap een hechte band met hun kindje ontwikkelen. Het geven van borstvoeding en de hoeveelheid tijd die ze met hun baby doorbrengen direct na de geboorte, draagt hier ook aan bij. Als je als vader betrokken bent en evenveel tijd met je kinderen doorbrengt als mama, heb je net zo’n grote kans op een goede band met je kind als zij. Dat is fijn voor jou, maar ook voor je kleine, zowel nu als later in zijn leven.

Betrokken vaderschap: veel knuffelen versterkt de band
Wist je dat vaak knuffelen met je baby jullie band versterkt? Dit komt doordat hierbij het knuffelhormoon oxytocine wordt aangemaakt.

5. Een betere gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat betrokken vaders lichamelijk en geestelijk gezonder zijn dan andere vaders. Door veel tijd te besteden aan de zorg voor je kinderen leef je langer en gezonder. Voor veel papa’s is het spelen van een betekenisvolle rol in het leven van hun kinderen een van de belangrijkste bronnen van geluk.

6. Minder huiselijk geweld

In huishoudens waar beide ouders in gelijke mate betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van hun kind, vindt minder vaak huiselijk geweld en kindermishandeling plaats. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in Noorwegen.

7. Een gelijke verdeling van werk en zorg

Betrokken papa’s besteden meer tijd aan hun baby en het huishouden. De rolverdeling wordt zo minder traditioneel en de taken zijn gelijk verdeeld. Hiermee ontlast je je vrouw. Dat is ook fijn voor jou, want jullie houden energie over en hebben meer tijd voor elkaar. Daarnaast krijgt je vrouw meer tijd en ruimte om aan haar carrière te werken. Zo kan je allebei een mooie loopbaan ontwikkelen.

Betrokken vaderschap: vader houdt dochter liefdevol in armen

8. Gezond werken voor iedereen

Als jij en je partner ongeveer evenveel werken, zorgt dat voor een betere balans tussen werk en privé. Je voelt je vitaler en gelukkiger in je werk, wat de productiviteit ten goede komt en ziekteverzuim vermindert. Ook fijn voor je werkgever én de economie.

9. Een betere (seksuele) relatie met je partner

Je zou het misschien niet verwachten, maar betrokken vaderschap verbetert de seksuele relatie met je partner. Met een gelijke verdeling van zorgtaken voelen jullie je meer verbonden met elkaar en houden jullie waarschijnlijk meer energie over voor wat plezier tussen de lakens.

10. Een gelijkwaardige rol in ouderschap

Hard werkende papa’s kunnen zich weleens de assistent van mama voelen als het om de verzorging en opvoeding van de kinderen gaat. Zij besteedt immers de meeste tijd hieraan, dus ‘ze zal het wel beter weten’. Met betrokken papa’s verdwijnt dit verschil en zijn jullie gelijkwaardig in je rol van opvoeder.

11. Een betere samenleving

Eigenlijk profiteert iedereen van een eerlijke verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen. Eerlijke carrièrekansen, economische groei, een intieme band met je kind, betere relaties en een goede gezondheid. De hele samenleving wordt mooier van betrokken vaderschap!

Meer weten over hoe vaderschap er in de wereld voor staat? Bekijk het in de State of the world fathers.