Blog
Vol vertrouwen bevallen

Je zal vast al veel verhalen gehoord hebben over de bevalling en als je op een verjaardagsfeestje bent, hoor je als eerste alle nare geboorteverhalen van de andere moeders. Moet dit nou, ik moet nog bevallen! Deze tips van zwangerschapscoach Sabine kunnen je helpen om de bevalling met meer vertrouwen in te gaan. Want laten we eerlijk zijn, alle tips en handvatten voor je bevalling zijn mooi meegenomen!

Op zoek naar houvast

Bij de geboorte van onze eerste zoon was ik vooral heel erg bezig met alle to-dolijstjes die allemaal afgewerkt moesten worden. Alles was tot in detail geregeld. Schone kleertjes, alles gestreken en wel in de kast, 2 paar kruiken en ik weet niet hoeveel lakensetjes, waar je er uiteindelijk toch maar 2 van gebruikt!

Steeds zenuwachtiger voor de bevalling

Mijn uitgebreide voorbereiding gaf mij ontzettend veel houvast in deze spannende tijd. Ik vond het zwanger zijn leuk, maar hoe dichter wij bij de uitgerekende datum kwamen, hoe zenuwachtiger ik werd. Want ja, ‘de baby zit nu nog mooi, warm en veilig in mijn buik, maar zou er heel snel uit komen.’ Dat zag ik toch niet helemaal zitten.

Ik dacht, als we in het ziekenhuis aankomen, helpen ze ons wel. Zij hebben er verstand van en weten wat ze doen. Natuurlijk is dat zo, zij doen niks anders dan de hele dag baby’s ter wereld helpen, maar je moet het toch zelf doen. Van weinig tot volledige ontsluiting… poeh, wat duurt dat lang zeg! En in de tussentijd moest ik ook nog de weeën opvangen!

Ik wist de eerste keer helemaal niet goed hoe ik de weeën op kon vangen of dat je bijvoorbeeld veel moet drinken om het geboorteproces te versoepelen. Ik dronk de hele dag niets en bleef de hele tijd op het bed liggen. Achteraf gezien niet heel handig.

9 gouden tips

Dit zijn 9 tips die je hopelijk helpen om met meer vertrouwen je bevalling in te gaan.

1. Relax

Probeer niet in paniek te raken als de eerste weeën zich aandienen. Leg in plaats daarvan je focus op de ademhalingstechnieken die je geleerd hebt en concentreer je op de weeën.

2. Een warme kruik en een fles koud water

Om de krampen iets op te vangen, is het fijn om een warme kruik tegen je rug of buik aan te leggen. Probeer voldoende te drinken. Dit zorgt ervoor dat je veel kan plassen, wat het geboorteproces bevordert.

3. Massage

Stevige en langzame massages helpen je ontspannen tijdens de bevalling. Sommige vrouwen willen hele zachte massages waarbij ze alleen gekriebeld worden, andere vrouwen hebben liever stevige of langzame massages. Probeer samen met je partner uit wat jij fijn vindt. Je kan ook je doula of verloskundige vragen om te helpen bij een massage.

4. Kies een fijne baarhouding

Kijk welke baarhoudingen fijn zijn om tijdens de bevalling te gebruiken, bijvoorbeeld op handen en knieën zitten of over een bal heen hangen. Denk er vooral niet over na dat het er misschien gek uitziet. Waar het om gaat, is dat het voor jou fijn voelt en het verlichting geeft tijdens de weeën.

5. Praat over je angsten

Bespreek je angsten met familieleden of dierbaren. Even je hart luchten kan heel fijn zijn. Praat er ook over met je verloskundige of gynaecoloog, zodat zij weten waar je mee zit en je beter kunnen helpen.

6. Leer meer over de geboorte

Speur naar informatie op het internet om meer te weten te komen over de bevalling. Blijf in gesprek met de verloskundige en boek een zwangerschapscursus zodat jij en je partner goed voorbereid de bevalling ingaan. Ga ook eens kijken bij verschillende geboorte- en/of ziekenhuizen, stel vragen en vertel je verloskundige over jullie wensen.

7. Oefen ademhalingstechnieken

Door de juiste, fijne en ontspannende ademhalingstechnieken aan te leren, kan je makkelijker ontspannen. Het is fijn als je partner ook goed weet hoe hij of zij jou kan ondersteunen, vooral als de stress omhoogschiet en je het zelf even niet meer weet.

8. Een warm bad

Ga lekker in bad of stap onder de douche. Warm water werkt namelijk ontspannend en stressverlagend. Ook zorgt het nemen van een bad ervoor dat je bewegingsvrijheid hebt en dat je gewichtloos bent.

9. Aromatherapie kan je helpen

Een goede sfeer kan je helpen te ontspannen. Als je de juiste geur om je heen hebt, maakt het niet uit of je thuis of in het ziekenhuis bent. Een slaapmaskertje met wat druppels olie erop kan je namelijk overal opzetten. Je kan ook een paar druppeltjes olie in een warm bad doen en een heerlijk kruidenbadje maken.

Vol vertrouwen bevallen

Deze manieren hebben mij erg geholpen om een andere kijk op de geboorte te krijgen en het anders te beleven. Ik ging er hierdoor vol vertrouwen en liefde in, maar bij iedereen werkt het weer anders. Waar jij baat bij hebt, kan een ander helemaal niet fijn vinden. Kijk daarom goed wat bij jou past. Deze 9 tips kunnen je hopelijk helpen om beter om te gaan met spanning tijdens de bevalling.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!

Sabine

Sabine (33) is zwangerschapscoach en woont samen met haar man en 3 kinderen in Putten. Ze schrijft vanuit haar eigen ervaringen als moeder en vanuit haar ervaring als zwangerschapscoach. Maandelijks begeleidt ze 75 zwangere vrouwen naar een ontspannen geboorte.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app