Vrouw geeft zwangerschap door aan zorgverzekeraar

Als je zwanger bent, is het slim om dat op een aantal plekken door te geven. Denk aan je huisarts, je apotheek en je tandarts. Zij kunnen er dan rekening mee houden in hun behandelingen. Het is ook slim om bij je zorgverzekering te melden dat je in verwachting bent. Hoe geef je je zwangerschap door aan je zorgverzekeraar?

Hoe geef je je zwangerschap door aan je zorgverzekeraar?

Je geeft je zwangerschap door via de online omgeving van je zorgverzekeraar. Mogelijk heb je hier een DigiD of een inlog van je verzekeraar voor nodig. Lukt het niet online? Dan kan je natuurlijk ook even bellen. De klantenservice is er om jou verder te helpen.

Het is niet verplicht om je zwangerschap te melden bij je verzekering. Toch kan het wel handig zijn om dit te doen. Zij kunnen je namelijk precies vertellen op welke vergoedingen je recht hebt.

Daarnaast is het slim om te controleren met welke zorgverleners jouw verzekeraar een contract heeft. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. Bijvoorbeeld als blijkt dat jouw gekozen verloskundige niet is aangesloten bij jouw zorgverzekering. De kosten moet je in dat geval namelijk deels zelf betalen. Door je zwangerschap te melden, voorkom je dit probleem.

Wat doet je zorgverzekeraar tijdens je zwangerschap?

Je zorgverzekering dekt tijdens je zwangerschap de meeste zorgkosten die je maakt. Wat precies vergoed wordt, hangt af van hoe je verzekerd bent. De basisverzekering dekt de belangrijkste kosten, zoals verloskundige zorg en de kosten rondom je bevalling.

Ook kan je bij je verzekering meestal een gratis kraampakket aanvragen. Hierin zitten de belangrijkste dingen die je nodig hebt rondom je bevalling. Denk aan kraamverband en zoogcompressen.

Tot slot bieden veel zorgverzekeraars preventieve zorg aan. Zo kan je bij sommige verzekeraars een online programma volgen rondom gezond leven tijdens en na je zwangerschap. Dit stimuleert je om zo gezond mogelijk door je zwangerschap te komen.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app