Onderzoek zwangerschap en voeding

Wij waren heel benieuwd naar jullie kennis over voeding tijdens de zwangerschap. Daarom hebben wij dit onderzocht met een test, die door maar liefst 6.495 24Baby-bezoekers is gemaakt.

Voor de pers
Over dit artikel schreven wij ook een persbericht.

Goed op de hoogte over voeding

De test bestond uit 13 vragen over voedingsmiddelen: mag een zwangere vrouw dit eten, of kan zij het beter laten staan? Voor elke goed beantwoorde vraag was 1 punt te behalen. Gemiddeld werden er 11 punten gescoord. Onze bezoekers zijn dus goed op de hoogte! Vrouwen scoorden net iets beter dan mannen: 11,19 punten tegenover 10,38 punten.

Opvallend is dat de vraag over tiramisu relatief vaak fout werd beantwoord. 20% denkt dat een zwangere vrouw dit mag eten. In tiramisu zitten echter rauwe eieren en alcohol. Dit toetje kan je tijdens de zwangerschap dus beter laten staan.

Ook werden de vragen over mozzarella en feta wat vaker fout beantwoord. Gemiddeld denkt ruim een kwart van de deelnemers dat een zwangere vrouw deze kazen beter niet kan eten. Maar omdat mozzarella en feta geen rauwmelkse kazen zijn, vormen ze geen risico.

Voedingsadviezen worden opgevolgd

Niet alleen zijn vrouwen en mannen goed op de hoogte van de voedingsadviezen omtrent zwangerschap, ook volgen zwangere vrouwen de adviezen grotendeels op. 89% van de vrouwen eet tijdens de zwangerschap niets wat wordt afgeraden voor zwangeren.

Zo kan een zwangere vrouw vanwege de listeria bacterie beter geen kaas gemaakt van rauwe melk, voorverpakte gerookte vis en producten met rauwe eieren eten. Ook rauw vlees vormt een risico, vanwege de parasiet toxoplasma gondii die mogelijk aanwezig is. Deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Er is dus een hoop om rekening mee te houden.

Rauwe vleeswaren worden het meest gemist

11% van de vrouwen eet tijdens de zwangerschap wel eens iets wat wordt afgeraden. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals carpaccio of filet americain zijn favoriet, gevolgd door sushi of andere rauwe vis en een aantal rauwmelkse kazen.

Gynaecoloog Walter Kuchenbecker, werkzaam bij het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle, waarschuwt: “Zelfs eenmalig nuttigen van deze voedingsmiddelen kan leiden tot besmetting, met soms ernstige gevolgen voor de zwangerschap.” Het is dus echt beter om afgeraden voedingsmiddelen te laten staan.

Aan de 89% van de vrouwen die de voedingsadviezen wel volledig opvolgt, vroegen we wat zij het liefst zouden eten als ze tijdens de zwangerschap één dag hadden om alles te mogen eten. Rauwe of gedroogde vleeswaren worden blijkbaar het meest gemist: 43% van de vrouwen koos hiervoor. Rauwe vis zoals sushi staat met 26% op de tweede plaats.

Vóór de zwangerschapstest minder strikt met regels

Hoewel 89% van de vrouwen de voedingsregels naleeft als ze weet dat ze zwanger is, zijn aanstaande mama’s vóór die tijd niet zo strikt. 59% van de vrouwen houdt zich niet aan de voedingsadviezen in de periode dat ze zwanger probeert te worden of nog niet zeker weet of ze zwanger is.

Het is echter verstandig om in deze periode al op voeding en je leefstijl te letten. Gynaecoloog Walter Kuchenbecker: “Als je zwanger probeert te worden, is het aan te raden om de voedingsadviezen voor zwangeren op te volgen, te stoppen met roken en alcohol te vermijden. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl verhoogt de kans op zwanger worden en beperkt het risico op zwangerschapscomplicaties.”

Mannen en eten tijdens de zwangerschap

Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de mannen solidair is met zijn vrouw op het gebied van eten, en laat tijdens de zwangerschap van zijn vrouw zijn geliefde biefstukje staan.

Maar de meeste vrouwen moeten jaloers toezien hoe hun man van het cakebeslag snoept of carpaccio bestelt tijdens een romantisch diner: 59% van de mannen eet namelijk gewoon waar hij zin in heeft wanneer zijn vrouw zwanger is.