Baby met winterse naam en moeder in de sneeuw

Wat kan de winter mooi zijn: sneeuw, een dik pak ijs, gezellige lichtjes en kerst. Wordt jouw baby in dit seizoen geboren? Dan is de winter nog mooier voor jou. Of misschien is het wel gewoon je favoriete seizoen. Wil jij je baby een winterse naam geven? Wij geven je inspiratie.

Winterse namen

Het kiezen van de babynaam vinden veel aanstaande ouders een leuke klus. Je bent niet de enige met een lijst vol verschillende namen. Toch is het soms lastig om een keuze te maken. Is jouw uitgerekende datum in de winter of ben je dol op dit seizoen? Dan is het misschien leuk om een winterse babynaam te kiezen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

De leukste winterse namen voor jongens

Ben je op zoek naar een winterse naam voor je kleine man? Hieronder vind je populaire en minder populaire jongensnamen met hun betekenis.

1. Sven

De eerste naam in de rij is Sven. Misschien denk je bij deze naam al snel aan Sven Kramer en schaatsen, een echte winterse activiteit. De naam Sven is een typische Scandinavische jongensnaam die ‘jongen’, ‘jongeling’ of ‘kerel’ betekent. Heb jij een peuter thuis? Dan denk je bij deze naam misschien ook aan Sven het rendier. Een karakter uit de winterse film Frozen.

2. Olaf

Misschien denk je ook meteen aan Frozen als je de naam Olaf hoort? In die film draait het om sneeuw en ijs. Olaf de sneeuwpop is hierin één van de hoofdpersonages. Deze naam staat voor ‘zoon van de voorvaderen’ en komt uit Scandinavië. Er zijn nu ongeveer 6.500 mannen in Nederland die Olaf heten.

3. Boris

Nog een naam die te maken heeft met sneeuw is Boris. Deze naam betekent ‘sneeuwluipaard’, maar kan ook ‘strijd’ of ‘wolf’ betekenen. Het is een Slavische naam die pas rond de jaren ’60 echt in gebruik kwam in ons land. Vooral aan het begin van de 21e eeuw was de naam populair. In ons koude kikkerlandje heten ongeveer 5.000 mannen Boris.

4. Jozef

Veel winterse namen zijn ook bijbels. Jozef is hiervan een voorbeeld. De naam staat voor ‘God voege toe’ of ‘geve vermeerdering’. In het bekende kerstverhaal over Jezus is Jozef de man van Maria. In ons land komt deze naam al sinds de veertiende eeuw voor.

5. Gabriël

Een ander bekend personage uit het kerstverhaal is Gabriël. Hij is één van de aartsengelen die de geboorte van Jezus aankondigt. Deze Bijbelse naam staat voor ‘sterke man van God’. Soms wordt de naam afgekort tot Gabe. Dit is een Friese jongensnaam die ‘geven’ of ‘gastvrij’ betekent. Ook dat past mooi bij de winter en kerst.

6. Rowen

Wat staat er nu gezelliger dan een kerstkrans in huis? Vaak zitten er in deze kerstkransen rode bessen, dit zijn lijsterbessen. De naam Rowen betekent ‘lijsterbes’ of ‘kleine rode’ en stamt af van een Ierse familienaam. Sinds het jaar 2000 wordt de naam ongeveer twaalf keer per jaar aan een baby gegeven in ons land. Meestal aan jongens, maar heel af en toe ook aan meisjes.

7. Aidan

Vind jij het ook zo fijn om tijdens de donkere dagen een haardvuur of kaarsen te branden in huis? De Ierse of Keltische naam Aidan staat voor ‘klein vuur’. In Nederland wordt de naam niet heel vaak gekozen. In totaal zijn er ongeveer 700 jongens en mannen met deze naam. De spelwijze Ayden is geliefder.

8. Rudolf

Rudolph, the red-nosed reindeer, had a very shiny nose. Denken we niet allemaal stiekem aan dit liedje als we deze naam horen? Rudolf is daarom een echte winterse naam die eigenlijk Germaans is. Het eerste deel van de naam betekent ‘raad’ en het tweede deel ‘wolf’. Bekende varianten van deze naam zijn Ralph, Ralf en Raoul.

9. Humfried

De belangrijkste kerstboodschap is: vrede op aarde. De Germaanse naam Humfried betekent niet alleen ‘vrede’, maar ook ‘donker’, ’bruin’ en ‘jonge beer’. Tegenwoordig wordt de naam bijna niet meer gebruikt. Populairder is de Engelse variant Humphrey. In totaal zijn er in ons land 1.700 mannen die deze naam dragen.

10. Silvester

Ook de naam Silvester heeft te maken met de feestdagen. Als eerste omdat de kerkelijke feestdag van paus Silvester I op 31 december is. Daarnaast heet Oudejaarsavond in Duitsland Silvesterabend. Het Latijnse Silvester staat voor ‘van het woud’ of ‘landelijk’.

Baby met winterse naam in de sneeuw

De leukste winterse namen voor meisjes

Niet alleen voor jongens bestaan leuke winterse babynamen. Wat dacht je van deze tien mooie winterse namen voor meisjes?

1. Neva

De Spaanse naam Neva staat niet voor niks bovenaan deze rij. Het is een echte winterse naam, omdat het ‘witte sneeuw’ of ‘bedekt met sneeuw’ betekent. Hier is ook de naam van de Amerikaanse staat Nevada uit ontstaan. Die staat voor ‘sneeuwval’. Vanaf 2003 wordt de naam in Nederland gebruikt. Deze komt ongeveer 200 keer voor.

2. Lumi

Ook het Finse Lumi kan hier niet ontbreken. Deze naam betekent ‘sneeuw’. De naam Lumi komt in Nederland bijna niet voor. Er zijn nog geen twintig meisjes en vrouwen die deze naam dragen. Lumi is dus niet alleen een winterse, maar ook een zeldzame naam.

3. Ise

Nu we twee namen hebben gehad die ‘sneeuw’ betekenen is het tijd voor de naam Ise. Deze naam betekent ‘ijs’. Ook kan deze naam ‘God is mijn eed’, ‘ijzer’ of ‘de verlosser’ betekenen. Ise is een vorm van de naam Isa. Deze naam was vooral geliefd in 2003. Op dit moment zijn er ruim 11.500 meisjes die Isa heten.

4. Holly

Holly is niet alleen een winterse naam, maar ook een naam die bij de kerst past. Het betekent ‘hulst’. Dit is een plant waaraan rode bessen groeien. Hulstblad wordt vaak gebruikt in kerststukjes. Sinds de jaren ’90 komt de naam in Nederland voor en net als de naam Isa werd deze het meest gekozen in 2003. Nu zijn er ongeveer honderd meisjes en vrouwen die Holly heten.

5. Vesper

Vind jij het ook altijd zo donker in dit seizoen? In de avond branden veel mensen daarom kaarsen en lichtjes. De naam Vesper betekent ‘avond’ en ‘avondster’. In de Christelijke kerk zijn vespers avondgebeden. In Nederland is de naam nog niet zo lang bekend. Vanaf 2010 kiezen steeds meer ouders voor deze naam.

6. Noor

Net als Vesper heeft ook de naam Noor met licht en vuur te maken. Deze Arabische of Latijnse naam betekent ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’. Het kan ook ‘God is mijn licht’ of ‘medelijden’ betekenen. Noor is een verkorte vorm van Nora, die weer afstamt van de naam Eleonora.

7. Lucy

En dan de laatste naam in deze opsomming die ook ‘licht’ betekent: Lucy. Deze naam is afgeleid van de jongensnaam Lucius. Die stamt weer af van het Latijnse ‘lux’, wat ‘licht’ betekent. Lucia is de meestgebruikte variant van Lucius. Andere varianten zijn Lucienne, Lucie, Luus en Lucinda.

8. Mirre

Bewonder jij je kleine buikbewoner nu al? Dan is Mirre misschien een geschikte naam voor jouw meisje. Het betekent ‘verwonderlijk’, ‘buitengewoon’ en ‘om bewonderd te worden’. De naam stamt af van Miranda. Een heel populaire naam in Nederland die meer dan 21.500 keer voorkomt. De naam Mirre wordt maar door 880 vrouwen en meisjes gedragen.

9. Ruby

Een naam die ook bewondering oproept is het Engelse Ruby, wat staat voor edelsteen. In het Latijn kan die Engelse meisjesnaam ook staan voor de kleur rood, een echte winterse kleur. In het Romeinse rijk geloofden ze dat de robijn bestaat uit levenskracht . De meisjesnaam Ruby komt in Nederland ruim 2.100 keer voor.

10. Sterre

Deze laatste naam kan bij winterse namen niet ontbreken. Sterre is echt van dit seizoen, omdat het ‘ster’ betekent. Het kan ook staan voor ‘lieflijke jonkvrouw’. Sterre kan een variatie zijn op de naam Esther, met dezelfde betekenis. Ook is de naam afgeleid van Stella. Deze naam komt in Nederland zo’n 2.500 keer voor.

De leukste winterse unisexnamen

Wil je geen typische jongens- of meisjesnaam? Of weet jij niet of je een jongetje of meisje krijgt? Dan vind je hieronder een paar winterse namen geschikt voor allebei.

1. Yuki

Deze unisexnaam staat voor ‘sneeuw’ of ‘gezegend’. Het is een Aziatische naam die bij jongens én meisjes past. In Nederland komt deze naam voor bij zo’n 75 vrouwen en tien mannen. In Japan wordt de naam Yuki vooral door mannen gedragen.

2. Noël

Wil jij geen typische meisjes- of jongensnaam en wordt jouw kleine in december geboren? Dan past de Latijnse naam Noël misschien mooi bij je baby. Die naam betekent ‘de geboortedag van Jezus’ of ‘geboren op 25 december’. Ook staat de naam in Frankrijk voor kerst. Noël stamt af van de meisjesnaam Natalia.

3. Robin

De Germaanse naam Robin is al jaren geliefd bij jongens en meisjes. ‘Schitterend door roem’ is de betekenis. Ook is robin het Engelse woord voor roodborstje. Deze vogel zie je vaak in kerstdecoraties. Daarom is ook dit een echte winterse naam, die geschikt is voor jongens en meisjes.

Auteur Eline de Wit