Blog
Zwangere vrouw heeft goede zorgverzekering 2022 en is daarom fijn aan het ontspannen

Word jij in 2022 papa of mama, of hoop je dat dit gebeurt? Dan gaan je zorgkosten waarschijnlijk veranderen. Denk aan kosten rondom je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Elk jaar veranderen deze kosten weer iets. Dit kan je verwachten rondom je zorgverzekering in 2022.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet één ‘beste’ zorgverzekering in 2022 als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk andere zorg nodig. Het is daarom slim om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Basisverzekering en zwangerschap 2022

De meeste zorgkosten rondom je zwangerschap worden vergoed vanuit je basisverzekering. Deze is bij iedere verzekeraar hetzelfde en wordt door de overheid bepaald. Soms moet je wel eigen risico of een eigen bijdrage betalen. Ben je zwanger? Dan ga je waarschijnlijk ook zorgkosten maken die buiten de basisverzekering vallen. Het kan dan slim zijn om je aanvullend te verzekeren. Bekijk hier alle informatie rondom je zorgverzekering en zwangerschap.

Veranderingen basisverzekering 2022

In 2022 verandert er weinig in de basisverzekering rondom zwangerschap. Belangrijk is dat de combinatietest vanaf 2022 niet meer wordt vergoed. De NIPT, die de combinatietest gaat vervangen omdat hij nauwkeuriger en minder invasief is, blijft wel onder de basisverzekering vallen.

Over de precieze vergoedingen is nog niks bekendgemaakt. Dit gebeurt in november. Uiterlijk 12 november 2021 moeten alle zorgverzekeraars hun zorgpremie bekendmaken. Vanaf dat moment kan je ook overstappen naar een andere verzekering.

Stijging zorgpremie 2022

De precieze zorgpremies zijn nog niet bekendgemaakt. We weten al wel dat de basisverzekering in 2022 iets duurder wordt. Gemiddeld stijgt je zorgpremie met ongeveer €3 per maand. In een jaar is dat zo’n €36. De gemiddelde kosten voor een basisverzekering in 2022 bedragen €125 per maand. Voor het hele jaar 2022 komt dit neer op gemiddeld €1.509.

Eigen risico 2022

Er verandert niets in het eigen risico in 2022. Dit blijft op €385. Je kan het vrijwillig verhogen naar €885, in ruil voor korting op je premie. Dit is tijdens je zwangerschap meestal niet handig, omdat je al zeker weet dat je meer zorgkosten gaat maken.

Collectiviteitskorting zorgverzekering 2022

Net als vorig jaar mag de collectiviteitskorting op een zorgverzekering in 2022 maximaal 5% zijn. Die korting zal in de komende jaren waarschijnlijk helemaal verdwijnen.

Andere veranderingen basisverzekering

Er verandert in 2022 weinig aan de basisverzekering rondom zwangerschap. Er gaan geen vergoedingen verdwijnen. Wel wordt de herstelzorg na een coronabesmetting verder uitgebreid.

Aanvullende zorgverzekering 2021

Ben je zwanger? Dan kan je de eigen bijdrage voor kraamzorg en een poliklinische bevalling aanvullend verzekeren. Ook de kosten voor bijvoorbeeld een zwangerschapscursus, doula, het kraampakket en lactatiekundige zorg kan je aanvullend verzekeren. Wat er precies in de aanvullende verzekeringen verandert, wordt pas in november 2021 bekend gemaakt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app