Community
dingen die niemand je vertelde over zwanger zijn

Als je zwanger bent, wil je meestal zoveel mogelijk ervaringen horen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je lichaam en welke kwaaltjes kan je verwachten? Het is best fijn als andere vrouwen je alvast vertellen wat je meestal niet online leest. Hieronder lees je 15 dingen die niemand je vertelde over zwanger zijn.

Verrassingen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van verschillende kwaaltjes en verandert er veel in je lichaam. Over veel van deze dingen is online veel te lezen, bijvoorbeeld op het 24Baby-forum. Toch zijn er ook dingen die minder vaak voorkomen of waar minder over gepraat wordt. Daarom is het fijn om te horen hoe andere vrouwen de zwangerschap ervaren hebben. Hoe voelden zij zich? En waren er dingen waar ze van tevoren niet op gerekend hadden? Je leest hieronder wat zij hierover zeiden.

Waar verbaasde jij je over tijdens je zwangerschap?

“Dat ochtendmisselijkheid de hele dag kan duren. En dat je van de ene op de andere dag al je energie en conditie kwijtraakt.”
– 87Am1

“Dat het naast de mooiste ook de meest oncomfortabele periode in je leven is.”
– Lissocat

“Je ontdekt nieuwe (moeder)gevoelens en krijgt er een nieuw stukje persoonlijkheid bij. Een stukje van jezelf dat je nog niet ontmoet had.

En ook het zitten in je eigen bubbel. Dat je je kindje voelt bewegen wanneer je in een ruimte vol mensen zit en dat het lijkt alsof iedereen z’n leven verder gaat. En jij zit daar even alleen samen met je kindje in je buik weg te dromen.”
– M00nchild

“Iedereen zegt altijd dat je poes scheren niet meer mogelijk is. Maar je teennagels knippen… Dat is pas een opgave!”
– Wensend

“Dat je hele nachten wakker kan zijn zonder reden, gewoon klaarwakker.”
– HuisVolLiefde

“Dat ik echt heel weinig connectie voel met de buikbaby, maar dat ook dat normaal is. En dat het zo onvoorstelbaar is wat er allemaal gebeurt. Een baby. Die groeit. In mijn buik. Na één keer seks. En dat als ik een weekje moe ben en honger heb, mijn buik de week erop groter is en het dus allemaal werkt!”
– Valenciana

“Dat de eerste week na de bevalling heel erg wennen is. Zie het als de eerste dag dag op je nieuwe werk, in een branche waarin je nog niet eerder gewerkt hebt. En dat je de avond ervoor finaal door het gaatje bent gegaan tijdens het stappen, waardoor je de allerergste kater hebt die je kan bedenken. Je leidinggevende (de kraamverzorgende) is er maar kort. Ze geeft je instructies, controleert de boel en gaat weer naar huis. Na een paar weken ga je je ‘nieuwe functie’ pas echt een beetje doorkrijgen. Maar man, wat was dat intens zeg.”
– Denise2207

“Dat je bij een rondje wandelen het gevoel kan hebben dat je in je broek plast, maar dat het gewoon een lading afscheiding was die in je onderbroek belandt.”
– Diana-1992-1

“Dat ik een heel ander gevoel voor m’n man heb. Soms kijk ik naar hem en moet ik gewoon janken, omdat ik zo blij ben dat hij de vader van m’n kind wordt. Ik zie hem nu niet alleen meer als mijn partner, maar als onderdeel van mijn gezin.
– FDU

“Dat je ontzettend gaat zweten na de bevalling. Gewoon kletsnat wakker worden.”
– An-noniem

“Dat je je eigen afscheiding zo goed kan ruiken en je afvraagt of je altijd zo gestonken hebt. En of anderen het ook ruiken.”
– 11102021

“Dat je spontaan gaat snurken door de zwangerschap. Ik heb het een paar keer meegemaakt dat ik wakker schrok van mijn eigen gesnurk. Terwijl ik voorheen nooit snurkte!”
– avocadomilkshake

“Dat geen plan ook een bevallingsplan is. Geen verwachtingen, geen eisen, gewoon doen wat goed voelt zonder hoop of teleurstelling. Ik heb hierdoor een hele fijne bevalling gehad!”
– VEERLE33

“Als mijn man en ik eindelijk weer eens seks willen hebben, steekt de kleine daar een stokje voor. Beukt m’n hele buik door van links naar rechts en van onder naar boven. Het liefst met armen en benen tegelijk. Mijn hele buik schudt dan heen en weer en er vormen zich op vier plekken tegelijk hobbels en bobbels.”
– sonnebloem

“Dat je enorm onzeker kan worden als moeder door alles wat anderen zeggen en wat je online tegenkomt. Je kan makkelijk zeggen: ‘Ik trek me er niks van aan.’ Maar in de praktijk ga je wel twijfelen aan hoe jij het doet als moeder.”
– K.Y.

Praat mee!
Wat had niemand jou verteld over zwanger zijn? Geef je mening en praat mee over dit onderwerp >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app