Vind jouw babynaam
Dominik
Dominik is afgeleid van Dominicus
-
- 22 jongens kregen deze naam (#614)
-
- De Heere toebehorend, Op de dag des Heeren (zondag) geboren
Wat vind jij van Dominik?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dominik
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Dominik passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Dominik
Dominik is afgeleid van Dominicus. Dominicus is een Latijnse naam, de betekenis ervan is ‘de Heere toebehorend’ of ‘op de dag des Heeren (zondag) geboren’.
De naam was al in de negende eeuw in Vlaanderen bekend, maar verspreidde zich pas echt over Europa dankzij de heilige Dominicus. Hij stichtte de dominicaner orde.
Pas in de zestiende eeuw bereikte de naam het noorden van de Lage Landen.
Aantallen en varianten Dominik
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Dominik als babynaam is gegeven.
Dominik is afgeleid van Dominicus. Er zijn ruim 5.000 mannen die de naam Dominicus dragen. De naam wordt meestal als tweede naam gegeven en de populariteit ervan is rond 1970 vrij snel afgenomen.
De afgelopen drie decennia is de variant Dominique populair geworden. Deze naam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven. Er zijn 8.000 vrouwen en 3.000 mannen die Dominique heten.
Andere varianten zijn Dominic, Dominica en Dominik. De eerste naam komt zo’n 1.500 keer voor, de tweede ongeveer 900 keer en de derde nog geen 200 keer.
Wetenswaardigheden Dominik
Dominik is afgeleid van Dominicus. De geestelijke Dominicus (1170-1221) kreeg in 1206 van de paus de taak om samen met de cisterziëncers de Katharen te bestrijden. Aanvankelijk bereikten de monniken weinig, vanwege hun hooghartige en luxueuze uitstraling. Dominicus begon echter in zijn eigen, eenvoudige stijl te preken en had meer succes. Aan het einde van het jaar stichtte hij een vrouwenklooster.
Dominicus begon met de oprichting van een orde die zich op prediking moest richten en kreeg daarvoor in 1216 toestemming van de paus. De kerntaken van de orde werden prediking en zielszorg en er werd grote nadruk gelegd op het bestuderen van de Bijbel.