Kind maakt een bellypaint op de zwangere buik van zijn moeder

Bellypaint is een buikschildering op je zwangere buik. Met deze ideeën en tips wordt jouw bellypaint een succes.

Wat is bellypaint?

Bellypaint is een schildering op je zwangere buik. Je ronde vormen zijn de perfecte basis voor zo’n buikschildering. Met schmink maak je de mooiste, leukste en grappigste tekeningen. Je kan bellypaint door een professional laten doen of je kan het zelf proberen. Leuk als activiteit op je babyshower, bijvoorbeeld.

Wanneer bellypaint?

Bellypainting kan tijdens je hele zwangerschap, zolang je maar een zichtbaar buikje hebt. Wanneer je buik begint te groeien, verschilt per persoon. Bij de één begint dit in het eerste trimester, bij de ander in het derde trimester.

Wil je zeker zijn van een mooi effect? Dan kan je een bellypaint het beste plannen wanneer je tussen de 30 en 36 weken zwanger bent. De meeste zwangere vrouwen hebben dan een mooie, ronde buik. Door de ronding zie je de buikschildering extra goed.

Hoelang duurt een bellypaint?

Het maken van een buikschildering duurt gemiddeld zo’n 1,5 tot 3 uur. Dit hangt onder andere af van de moeilijkheidsgraad en de grootte van de tekening.

Is bellypaint schadelijk voor je baby?

Bellypaint is niet schadelijk voor je baby. De schmink zit aan de buitenkant van je huid en bevat geen giftige stoffen. Zorg dat je schmink op glycerine- en waterbasis gebruikt. Deze is verkrijgbaar bij speciaalzaken. Vraag dit eventueel na in de winkel. Je haalt de schmink er eenvoudig weer af met water en milde zeep.

Bellypaint zelf maken

Je kan een bellypaint door een professional laten maken, maar je kan het ook zelf doen. Oefen gerust van tevoren een paar keer, zodat je de techniek al een beetje onder de knie hebt. Of wat dacht je de hulp inschakelen van je andere kindje of partner? Zo heb je een extra mooi aandenken.

Benodigdheden bellypaint

Voor een bellypaint heb je de volgende dingen nodig:

 • Ontwerp. Bedenk van tevoren wat voor schildering je op je buik wilt. Zoek bijvoorbeeld voorbeelden van plaatjes op internet en Pinterest.
 • Sponzen. Hiermee kleur je de ondergrond en grotere vlakken op je buik.
 • Kwasten en penselen. Het is handig om verschillende kwasten en penselen te gebruiken. Met rechte kwasten kan je gemakkelijk lijnen trekken, met druppelvormige kwasten kan je sierlijke vormen maken.
 • Schmink. Kies voor schmink op glycerine of op waterbasis. Deze is niet schadelijk voor jou of je baby en krijg je er gemakkelijk weer af.
 • Waterbakje. Om je kwast in schoon te maken als je een nieuwe kleur pakt.
 • (Hand)doek. Om eventuele druppels of uitschieters mee weg te halen.

Eventueel:

 • Sjablonen. Ben je geen geoefende ‘schminker’, maar wil je toch een mooi resultaat? Gebruik dan sjablonen. Zo maak je eenvoudig en snel de mooiste figuren.
 • Glitters. Voor een extra sprankelend effect.
 • Schminkspray. Hiermee impregneer je de bellypaint zodat hij iets langer blijft zitten.

Bellypaint verwijderen

Helaas kan de prachtige buikschildering niet eeuwig blijven zitten. Je kan deze het makkelijkste afspoelen onder de douche. Gebruik hiervoor lauwwarm water. Als je te heet water gebruikt, gaan je poriën openstaan en trekt de schmink juist dieper in de huid. Probeer niet hard te boenen. Gebruik eventueel een milde zeep en een washandje om de schmink te verwijderen.

Blijf je kleur zien op je buik? Smeer je buik dan in met (baby)olie en haal deze er met een tissue weer af. Spoel daarna je buik nogmaals onder de douche. Het kan geen kwaad voor je baby als je nog een tijdje een lichte kleurwaas blijft zien.

Bellypaint prijs

De kosten voor een bellypaint verschillen per aanbieder. De prijzen liggen gemiddeld tussen de €60 en €95. Hoe moeilijker en groter een buikschildering is, hoe duurder deze wordt. Wil je ook je borst/armen geschminkt hebben? Dan betaal je meestal nog een uurtarief extra.

Als je de bellypaint zelf doet, kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Houd er rekening mee dat goedkope schmink vaak een minder mooi resultaat geeft.

Extra tips voor een bellypaint

Om van je bellypaint een echt succes te maken, kan je de volgende tips in gedachten houden.

 • Geen strakke kleding op de dag zelf. Draag minstens 2 uur voor de schildering losse kleding. Zo voorkom je dat je striemen van strakke kleding in je bellypaint ziet.
 • Smeer je buik die dag niet in. Door lotion of olie hecht de schmink minder goed op je buik. Sla het insmeren van je buik dus een dagje over.
 • Draag comfortabele kleding. Een buikschildering is een lange zit. Het is daarom prettig als je comfortabele kleding aan hebt tijdens het schminken.
 • Zorg voor een ontspannen omgeving. Zeker wanneer je de buikschildering thuis doet. Ga in een goede stoel zitten of ga lekker op de bank of op bed liggen. Zorg er verder voor dat de kamer een prettige temperatuur heeft.
 • Betrek je borst/armen in het ontwerp. Een bellypaint hoeft niet op te houden bij je buik. Je kan ook (een deel van) je borst en/of je armen of handen bij de schildering betrekken.
 • Belly henna. Wil je iets anders dan schmink op je buik? Probeer dan eens belly henna. Hiermee kan je de mooiste patronen op je buik maken.
 • Draag naderhand een strak shirt. Als de schmink er eenmaal opzit, kan je het beste een strak shirt dragen. Een wijd shirt schuurt meer langs je buik, waardoor de schmink er sneller afgaat.
 • Combineer het met een fotoshoot. Of zet je buik zelf goed op foto. Zo heb je een blijvende herinnering. Je kan de foto eventueel gebruiken op het geboortekaartje of afdrukken op canvas voor de babykamer.
 • Bellypaint als babyshoweractiviteit. Een bellypaint is een leuke activiteit om te doen tijdens je babyshower. Je kan een professional laten komen, of je vriendinnen jouw buik laten beschilderen.
 • Laat je partner en/of kind helpen. Heb je al een kind? Dan vindt hij het vast leuk om ook een mooie schildering te maken op je buik. Ook met je partner kan bellypainting een fijne, intieme activiteit zijn.