Vrouw is 4 weken zwanger en houdt echo vast

Krijg je als je 4 weken zwanger bent een echo? Dan is het embryo meestal nog niet te zien. Toch kan je soms al wel andere tekenen van je zwangerschap zien. Welke zijn dit? En wat zijn redenen om een echo te maken bij 4 weken zwangerschap?

4 weken zwanger echo

Bij 4 weken een echo krijgen, gebeurt heel weinig. Krijg je deze toch, dan is dit een heel vroege vitaliteitsecho. Normaal gebeurt deze echo bij 7 of 8 weken zwangerschap. De echoscopist bekijkt onder andere of er een levend vruchtje in je baarmoeder zit en of het op de juiste plek is ingenesteld.

Inwendige echo

Het embryo is bij 4 weken nog erg klein. De kans is groot dat het met een uitwendige echo niet goed te zien is. Daarom krijg je meestal een inwendige echo als je 4 weken zwanger bent. Dit betekent dat de echoscopist een echostaaf in je vagina inbrengt. Zo kan hij of zij je baarmoeder beter in beeld brengen.

Toch bestaat ook met een inwendige echo de kans dat het embryo nog niet te zien is. Een kloppend hartje is bij een 4 weken echo sowieso nog niet te zien. Dit kan meestal pas vanaf 7 weken. Je verloskundige kan dus nog niet zeker zijn of het embryo vitaal is. Een echo bij 4 weken is eigenlijk te vroeg om je al een zeker gevoel te geven. Het kan je juist onzeker maken, omdat er nog weinig te zeggen is.

Wanneer een echo bij 4 weken zwanger?

Een echo bij 4 weken zwangerschap wordt niet vaak gemaakt. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je verloskundige of gynaecoloog. De volgende situaties kunnen een reden zijn om een echo bij 4 weken te maken:

Groei van je baby bij 4 weken

Wanneer je 4 weken zwanger bent, is je embryo een piepklein stipje. Het is zo klein dat het meestal nog niet op een echo te zien is.

Wel is het mogelijk om andere tekenen van je zwangerschap te herkennen op de echo. Dikker baarmoederslijmvlies laat bijvoorbeeld zien dat je baarmoeder voorbereid is op een zwangerschap. Ook kan je soms de vruchtzak zien. Deze ziet er vroeg in de zwangerschap uit als een ring. Dit wordt daarom ook wel de zwangerschapsring genoemd.

4 weken zwanger echo: foto’s

Ben je benieuwd wat je mogelijk kan zien op een echo als je 4 weken zwanger bent? Op de hoofdfoto bij dit artikel zie je een echo bij 4 weken zwangerschap van een tweeling. Ook deze foto geeft je een idee:

Echo bij 4 tot 5 weken zwanger