In samenwerking met Vitakruid logo
Zwangere vrouw met vitamines en glas water in haar handen.

Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine. Het zit in veel gezonde voedingsmiddelen, maar er zijn ook supplementen met vitamine C te koop. Waar is deze vitamine eigenlijk goed voor en hoeveel heb je ervan nodig tijdens je zwangerschap?

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een van de bekendste vitamines en wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Het helpt je lichaam om ijzer uit je voeding te halen, zorgt voor de vorming van bindweefsel en houdt je weerstand goed. Ook werkt het als een antioxidant. Dit betekent dat het lichaamscellen beschermt tegen schade. Tot slot helpt het bij het genezen van wondjes.

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

De Europese Commissie geeft dat je als volwassene per dag zo’n 75 mg vitamine C nodig hebt. Dit heeft de Gezondheidsraad zo vastgelegd. Als je zwanger bent, heb je meer ervan nodig. Dan is het advies om 85 mg per dag binnen te krijgen. Als je borstvoeding geeft is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) nog wat hoger, namelijk 100 mg. Kinderen hebben er juist wat minder van nodig. Afhankelijk van de leeftijd wisselt dit tussen de 20 en 75 mg.

Vitamine C in je voeding

Deze vitamine zit in fruit, groente en aardappelen. Vooral in sommige koolsoorten, paprika, kiwi’s, bessen, aardbeien en citrusfruit zit veel Vitamine C. Deze vitamine lost op in water. Om zoveel mogelijk vitamine C in je groentes te houden, kan je ze daarom het beste koken in weinig water en niet langer dan nodig is. Het is ook nuttig om de groentes niet te klein te snijden.

Vitamine C supplementen

Als je gezond en gevarieerd eet, haal je genoeg vitamine C uit je voeding. Je kan hier de Schijf van Vijf voor gebruiken. Toch kunnen er redenen zijn dat het niet lukt om genoeg fruit, groente en aardappelen te eten. Dan kan je een voedingssupplement gebruiken met vitamine C, bijvoorbeeld Gebufferde Vitamine C® van Vitakruid. Daarmee krijg je elke dag 180 mg vitamine C binnen.

Vitamine C van Vitakruid

Voor een extra goede dosering, koppelt Vitakruid vitamine C aan calcium/magnesium ascorbaat. Zo ontstaat er een zogenoemde ‘gebufferde en ontzuurde vorm’ die prettig is voor je maag en darmen. Het ontzuurde geeft het supplement een hogere biologisch beschikbaarheid, wat ervoor zorgt dat de vitamine beter wordt opgenomen in je lichaam.
In de Gebufferde Vitamine C® van Vitakruid zitten naast ascorbinezuur nog andere voedingsstoffen:

  • Quercetine en L-gluthathion. Quercetine is een natuurlijke kleurstof die de werking van vitamine C versterkt. De antioxidant L-gluthation helpt bij het hergebruik van vitamine C in je lijf.
  • Zink en koper. Deze stoffen hebben allebei een positieve invloed op het immuunsysteem. Koper verbetert daarnaast het ijzertransport in je lijf.
  • Mangaan. Samen met koper en zink vormen deze stoffen zogenoemde superoxidedismutase enzymen (SOD). Deze enzymen spelen een rol bij het leveren van energie voor sommige lichaamsprocessen (de energiestofwisseling). Daarnaast is mangaan goed voor je kraakbeen en botten.
  • Druivenpitextract (OPC). Dit is een antioxidant die je beschermt tegen vrije radicalen en ook je hart- en bloedvaten ondersteunt.

Kan je te veel vitamine C slikken?

Als je te veel vitamine C binnenkrijgt, plas je dit weer uit. Je kan daarom niet snel te veel nemen van deze vitamine. Er is dan ook geen veilige bovengrens voor vastgesteld. Toch kan je wel klachten krijgen als je te veel vitamine C neemt, zoals darmklachten of diarree.

Noot van de redactie

Dit artikel is onderdeel van een betaalde samenwerking met Vitakruid. Voor vragen over voedingssupplementen tijdens je zwangerschap adviseren wij om je huisarts of verloskundige om advies te vragen.