Thijmen

Thijmen is afgeleid van Tideman

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Thijmen
  • Geboortekaartjes met de naam Thijmen
  • Geboortekaartjes met de naam Thijmen
  • Geboortekaartjes met de naam Thijmen
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Thijmen?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Thijmen

50%
61%
33%
29%
18%
17%

Welke kenmerken vind je bij Thijmen passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Thijmen

Thijmen is afgeleid van Tideman. Dat is een Germaanse naam, die net als de meeste andere Germaanse namen uit twee naamstammen bestaat. ‘Tide’ komt uit ‘thied’ of ‘diet’, dat ‘volk’ betekent. ‘Man’ betekent ‘mens, man’. De naam heeft dus als totale betekenis ‘man van het volk’.

Overigens werd het achtervoegsel ‘man’ al in de vroege Middeleeuwen gebruikt om een vleivorm van de naam te maken, een bekend voorbeeld is Janneman.

Er wordt ook wel gedacht dat Thijmen een variant kan zijn van Timotheus. Dat is een Griekse naam die uit twee naamstammen is opgebouwd. Het eerste deel, ‘timé’, betekent ‘eer’. De betekenis van het tweede deel, ‘theos’, is ‘God’. In zijn geheel betekent de naam dus ‘eer aan God’ of ‘vereerder van God’.

De naam Timotheüs is bekend uit de Bijbel, hij was een van Paulus’ naaste medewerkers. Ook zijn er in de Bijbel twee brieven van Paulus aan Timotheüs opgenomen.

Aantallen en varianten Thijmen

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Thijmen als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Thijmen per jaar gegeven is

De naam Thijmen komt in Nederland voor sinds de jaren ’70. Pas halverwege de jaren ’90 werd hij echter populair. Sindsdien wordt de naam elk jaar meer dan 100 keer gegeven. In totaal komt deze voornaam ongeveer 5.700 keer voor, meestal als eerste naam. Tideman komt tegenwoordig vrijwel niet meer voor.

Tijmen was al wat langer in gebruik en werd jaarlijks zo’n 20 à 30 keer gegeven. Rond 1980 begon het gebruik van deze naam te stijgen en Tijmen wordt sinds het jaar 2000 duidelijk vaker gebruikt. In totaal komt de naam zo’n 5.000 keer voor.

De variant Tymen wordt zo’n 500 keer gebruikt. Bijna 1.800 mannen heten Tiemen. Deze naam gaat nauwelijks mee in de populariteit van Thijmen en Tijmen. Over de hele periode 1880 tot nu is het gebruik ervan weliswaar wisselend, maar is er geen duidelijke dalende of stijgende trend te zien.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Thijmen

Thijmen Gijsbertsen

Thijmen Gijsbertsen is een Nederlandse schrijver van kinderboeken. Zijn bekendste boek is Een Bofkont in Pechtstad. Dit gaat over Joris, die in Bofstad woont en altijd gelukkig is. Als hij erachter komt dat er ook een Pechstad bestaat, waar iedereen juist altijd ongelukkig is, gaat hij op avontuur om de inwoners van Pechstad te redden.

Thijmen Goppel

Thijmen Goppel is een Nederlandse voetballer, die sinds 2017 in de eredivisie meespeelt bij ADO Den Haag. De jonge speler staat in ieder geval tot 2020 onder contract bij deze club en staat dus nog aan het begin van zijn carrière.

Namen die lijken op Thijmen

Tiemen, Tijmen, Tymen

Bekijk ook deze namen

Jax, Boaz, Otis, Senn, Lucas, Luuk, Gijs, Johannes, Melle, Benjamin