Mads

Mads is afgeleid van Mats

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mads?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mads

33%
84%
8%
27%
10%
22%

Welke kenmerken vind je bij Mads passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mads

Mads is afgeleid van Mats. Mats is een Hebreeuwse naam en betekent ‘geschenk van God’. Het is afgeleid van de Hebreeuwse naam Mattheus.

Deze naam komt uit de Bijbel, Mattheus was een van Jezus’ volgelingen. Hij stond ook wel bekend als Levi of Mattheus Levi. Hij heeft een evangelie geschreven en is de patroon van beroepen die met geld te maken hebben. Ook wordt hij aangeroepen als beschermheilige tegen alcoholisme.

Al in de Bijbel zijn diverse varianten op de naam te vinden. Behalve Mattheus komen ook Matthias en, in het Oude Testament, Mattanja voor.

Sinds de middeleeuwen wordt de naam Mattheus in ons land gebruikt.

In het Nederlands bestaat ook het woord ‘matsen’. Dit betekent dat je iemand een voordeeltje gunt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Mads

Mads is afgeleid van Mats. Sinds het einde van de jaren ’80 is de naam Mats steeds populairder geworden. In Nederland dragen ruim 7.300 mannen en jongens deze naam. De naam wordt tegenwoordig ook wel gespeld als Mads. Bijna 700 jongens heten zo.

Buiten Nederland komt de naam vooral in Scandinavië voor. Hij is hier wel duidelijk minder populair dan bij ons. In Duitsland wordt de naam wel bijna even vaak gebruikt als bij ons.

Mats is afgeleid van Mattheus. Ongeveer 12.000 mannen dragen de naam Mattheus. Tussen 1950 en 1970 werd de naam wat vaker gebruikt dan in de tijd ervoor, sinds 1970 neemt het gebruik duidelijk af. Matheus is de naam van 14.000 mannen. Ook zijn er enkele vrouwen, zo’n 600, die Matheus heten. Af en toe wordt de naam geschreven met een trema, als Mattheüs.

Wetenswaardigheden Mads

Mads Mikkelsen

Mads is afgeleid van Mats. Mats Mikkelsen is een Deense acteur. Hij werd bekend door zijn rol als slechterik in de Bondfilm Casino Royale. Later speelde hij ook in Marvel-film Doctor Strange de antagonist. Voor zijn rol in Jagten won hij de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Cannes.

Mats Hummels

Mats Hummels is een Duitse voetballer. Hij speelt sinds 2010 mee in de nationale ploeg, waarmee hij in 2014 wereldkampioen voetbal werd. Mats speelt bij de Duitse club Bayern München.

Mats Valk

Mats Valk is bekend omdat hij tot tweemaal toe het wereldrecord Rubiks kubus oplossen verbrak. Hij loste het lastige puzzeltje de eerste keer op in 5,55 seconden. De tweede keer lukte het hem in 4,74 seconden.

Bekijk ook deze namen

Aiden, Hugo, Hidde, Boaz, Adam, Jax, Thomas, Finn, Moos, Lars