Jimmy

Jimmy is afgeleid van James

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Jimmy
  • Geboortekaartjes met de naam Jimmy
  • Geboortekaartjes met de naam Jimmy
  • Geboortekaartjes met de naam Jimmy
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jimmy?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jimmy

51%
69%
13%
31%
18%
31%

Welke kenmerken vind je bij Jimmy passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jimmy

Jimmy is afgeleid van James. James is een Engelse naam waarvan de betekenis onzeker is. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse Jacob. Mogelijk is de oorspronkelijke betekenis van deze naam ‘hij zal beschermen’.

Vanwege het verhaal van Jakob en Esau in de Bijbel wordt de naam vaak verklaard als ‘bedrieger, hielenlichter’. In dit verhaal doet Jakob zich voor als zijn broer Esau, om zo de zegen van zijn vader te krijgen die hoort bij het recht van de eerstgeborene. Door dit bedrog wordt Jakob de erfgenaam van zijn vader.

De Griekse vorm van de naam is Jakobus, hieruit ontstonden de Latijnse namen Jacobus en Jacomus. Uit die laatste naam ontstonden uiteindelijk de varianten met een m, zoals James.

Aantallen en varianten Jimmy

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jimmy als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jimmy per jaar gegeven is

Jimmy is afgeleid van James. James is een populaire jongensnaam die in Nederland zo’n 7.100 keer voorkomt. Vanaf 2010 is de naam in Nederland in hoog tempo steeds populairder geworden. Tussen 2008 en 2017 vertienvoudigde het aantal kinderen dat per jaar deze naam kreeg. Inmiddels staat de naam in de top 10.

Buiten Nederland komt James vooral voor in Engelstalige landen. In vrijwel alle landen waar Engels de voertaal is, staat de naam al jaren achtereen in de top 5 van meest gebruikte jongensnamen.

Jimmy is een verkleinvorm van James, ongeveer 5.000 mannen heten zo. Jimi kom ongeveer 650 keer voor. De afgeleide Jim komt bijna 5.000 keer voor. Overigens zou dit ook een variant van de Friese naam Ime kunnen zijn. Dit is een verkorte Germaanse naam die afstamt van namen die met ‘irmin’ beginnen, dat ‘samengevoegd, verbonden’ betekent.

Jamie wordt aan zowel jongens als meisjes gegeven: 2.500 vrouwen en 3.000 mannen heten zo. Verder dragen 2.000 mannen en 1.700 vrouwen de naam Jaimy. Ook de naam Jacky wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen.

James is afgeleid van Jacob. Jacobus is verreweg de populairste variant van Jacob. Bijna 227.000 mannen en 1.500 vrouwen dragen deze naam. Aanzienlijk minder vaak wordt de versie met een k gebruikt. Bijna 2.500 mannen heten Jakobus.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Jimmy

Jimmy is afgeleid van James. Er zijn veel bekende mannen en jongens die James heten, waaronder twee Amerikaanse presidenten, diverse zangers en heel veel acteurs. Als je je baby James noemt, heeft hij dus veel beroemde naamgenoten.

James Bond

De bekendste James is waarschijnlijk geheim agent 007, ook wel bekend als James Bond. De spion werd bedacht door Ian Fleming. Er zijn inmiddels 24 films gemaakt over Bond, waarbij de titelrol door verschillende acteurs wordt vertolkt, onder wie Sean Connery en Daniel Craig.

James Buchanan

James Buchanan was de vijftiende president van de Verenigde Staten. Hij probeerde Cuba te kopen van Spanje. Buchanan wordt bekritiseerd omdat hij het conflict dat leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog niet voldoende wist te sussen.

James Garfield

James Garfield was de twintigste president van de Verenigde Staten. Zijn ambtstermijn was erg kort, slechts iets meer dan zes maanden. Op dat punt werd hij beschoten en overleed hij aan de gevolgen daarvan.

James Dean

James Dean was een bekende Amerikaanse acteur. Hij had een korte maar hevige carrière, met als hoogtepunt zijn rol in de film Rebel Without a Cause. Door zijn vroegtijdige dood en bad boy-reputatie is James Dean een cultfiguur geworden.

James Brown

Muzikant James Brown is een van de meest invloedrijke mensen in de soulmuziek geweest. Ook stond hij aan de wieg van de funk. Hij scoorde talloze hits, waaronder Papa’s Got a Brand New Bag, Get Up en I Got You (I Feel Good).

Namen die lijken op Jimmy

Jimi, Jim

Bekijk ook deze namen

Jax, Max, Alexander, Zayn, Ryan, Benjamin, Noud, Niek, David, Julian