Jaapje

Jaapje is afgeleid van Jacob

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Jaapje
  • Geboortekaartjes met de naam Jaapje
  • Geboortekaartjes met de naam Jaapje
  • Geboortekaartjes met de naam Jaapje
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jaapje?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jaapje

50%
17%
39%
17%
6%

Welke kenmerken vind je bij Jaapje passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jaapje

Jaapje is afgeleid van Jacob. Jacob is een jongensnaam die uit het Hebreeuws komt, maar de precieze betekenis ervan is onzeker. Mogelijk is het ‘hij zal beschermen’. Vanwege het verhaal van Jakob en Ezau in de Bijbel wordt de naam vaak verklaard als ‘bedrieger, hielenlichter’.

De Griekse vorm van de naam is Jakobus, hieruit ontstonden de Latijnse namen Jacobus en Jacomus. Uit die laatste naam ontstonden uiteindelijk de varianten met een m, zoals James.

Aantallen en varianten Jaapje

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jaapje als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jaapje per jaar gegeven is

Jaapje is afgeleid van Jacob. Jacobus is verreweg de populairste variant van Jacob. Bijna 227.000 mannen en 1.500 vrouwen dragen deze naam. Aanzienlijk minder vaak wordt de versie met een k gebruikt. Bijna 2.500 mannen heten Jakobus.

De naam Jacoba wordt door bijna 157.000 vrouwen en bijna 1.000 mannen gedragen. Jakoba komt bijna 2.500 keer voor. Jacob komt ruim 102.000 keer voor.

Geschreven als Jakob komt de naam ruim 13.000 keer voor. Voorheen kregen meisjes wel de verkleinde vorm Jacobje. Er zijn nog bijna 2.000 vrouwen met die naam.

Uit het Frans komt de variant Jacqueline. Deze naam komt ongeveer 39.500 keer voor. Daarnaast heten nog bijna 2.500 vrouwen Jacquelina en bijna 1.000 vrouwen Jacquelien. Ook wordt de naam een enkele keer gespeld als Jaqueline.

Er zijn 11.000 mannen die Jacques heten. De naam Jack is een verkorting van Jacques. Jack komt 3.500 keer voor. Deze naam overigens kan ook een verkorte vorm van Johannes zijn.

Een tamelijk veel gebruikte vorm is Jacomina. Deze naam komt ongeveer 8.500 keer voor. Bijna evenveel mensen heten Jaap. De vrouwelijke variant Jaapje komt zo’n 1.200 keer voor.

Jacco is een tamelijk recente vorm, die in Nederland pas na 1960 frequenter gebruikt wordt. Bijna 3.000 mannen dragen deze naam. Zo’n 1.000 mannen heten Jaco.

De naam Jacob wordt ook wel afgekort tot Job. Deze naam komt ongeveer 8.000 keer voor. Deze naam wordt soms gespeld als Jop (2.300) of Joppe (1.250). De Arabische variant van Job is Ayoub. Die naam wordt gedragen door zo’n 2.000 jongens en mannen.

De Engelse vorm James komt in Nederland zo’n 6.000 keer voor. Jimmy is hier de verkleinvorm van, ongeveer 5.000 mannen heten zo. Jim komt bijna 4.000 keer voor. Overigens zou dit ook een variant van de Friese naam Ime kunnen zijn. Dit is een verkorte Germaanse naam die afstamt van namen die met ‘irmin’ beginnen, dat ‘samengevoegd, verbonden’ betekent.

Jamie wordt aan zowel jongens als meisjes gegeven: 2.500 vrouwen en 2.000 mannen heten zo. Verder dragen 1.700 mannen en 1.500 vrouwen de naam Jaimy. Ook de naam Jacky wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. Jackie is een relatief nieuwe variant. Er zijn bijna 1.000 meisjes die zo heten.

Een andere Engelse variant is de naam Jake. Deze naam komt ruim 1.400 keer voor in Nederland. Bovendien is het internationaal een populaire naam. De Deense variant Jeppe komt ongeveer 350 keer voor in Nederland.

Andere varianten zijn Jakub, Jacobine, Jacobina en Jacobien, Jacomijntje, Jikke, Jacoline en Jaime. Cobie komt 140 keer voor en Coby 560 keer.

Wetenswaardigheden Jaapje

Jaapje is afgeleid van Jacob. Jacoba van Beieren (1401-1436) was gravin van Holland en Zeeland. Ook was ze hertogin van Beieren. In 1417 volgde ze haar vader, graaf Willem VI van Holland, op. De Luikse bisschop Jan IV van Beieren kreeg echter van de Duitse keizer Holland toegewezen.

Dit betekende grote vijandschap tussen Jacoba en Jan, waarmee de Hoekse en Kabeljauwse twisten weer oplaaiden. Dit conflict vond plaats tussen voor- en tegenstanders van Bourgondië.

Jacoba koos partij voor de laatste groepering, de Hoeken.Jacoba trouwde in 1418 met Jan IV van Brabant. Die verpandde op zeker moment haar gebieden aan Jan van Beieren, omdat hij zijn financiële verplichtingen niet langer kon nakomen. Jacoba liet daarop het huwelijk ongeldig verklaren en vertrok naar Engeland.

Uiteindelijk kwam ze weer terug om de strijd op te nemen, maar toen haar nieuwe echtgenoot, Humphrey van Gloucester, haar verliet voor een hofdame, gaf ze de strijd op. Ze werd gevangengezet in Gent.

Uiteindelijk werd ze door de Hoeken bevrijd en ging ze opnieuw de strijd aan. Na drie jaar moest ze echter vrede sluiten met Filips van Bourgondië. In feite kwam dit neer op een overgave: ze bleef gravin van Holland, maar moest praktisch alle macht afstaan.

Bekijk ook deze namen

Eva, Novi, Kate, Emilia, Liv, Amina, Elin, Amy, Saar, Tess