Guido

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Guido?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Guido

28%
59%
26%
19%
25%
26%

Welke kenmerken vind je bij Guido passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Guido

De naam Guido is een Romaanse vorm van een Germaanse naam die begint met Wid- of Widu-. Deze naamstam betekent ‘boom, woud’, maar kan ook ‘wit, blond’ betekenen.

Guido kwam vooral voor in de zuidelijke Nederlanden en bij rooms-katholieken in oostelijk Zeeuws-Vlaanderen.

Aantallen en varianten Guido

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Guido als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Guido per jaar gegeven is

Hoewel de naam al vroeg in de middeleeuwen voorkwam, is hij een tijdlang niet zo populair geweest. Vanaf 1930 kwam hij langzaam weer in gebruik, de populariteit steeg tot ongeveer 1970. Daarna nam het gebruik langzaam weer af.

Tegenwoordig zijn er bijna 9.000 mannen die Guido heten.Een variant van de naam is Guy, het gebruik hiervan laat een vergelijkbare ontwikkeling zien. Wel wordt deze naam veel minder vaak aan kinderen gegeven, hij komt zo’n 1.500 keer voor.

Ten slotte is er nog Gido, maar deze schrijfwijze wordt niet zo vaak gebruikt: ongeveer 500 keer.

Volg ons op Facebook

Wetenswaardigheden Guido

Guido de Brès (1522-1567) leefde in de tijd van de Reformatie en werd al op jonge leeftijd protestants. In Nederland reisde hij rond als calvinistisch prediker.

Hij werd met name bekend doordat hij de Nederlandse Geloofsbelijdenis schreef, een document dat bedoeld was om duidelijk te maken dat het calvinisme geen radicale doperse stroming was, maar de Rooms-Katholieke Kerk op een Bijbelse manier wilde hervormen.

Guido Gezelle (1830-1899) was een Vlaams dichter. Hij werd bekend met zijn gedichten over de natuur en zijn beeldende taalgebruik, maar schreef ook hekeldichten en satires. Zijn manier van dichten was vernieuwend en de waardering ervoor kwam pas na een tijd op gang.

Namen die lijken op Guido

Guy, Gido

Bekijk ook deze namen

Tobias, Casper, Mick, Ryan, Floris, Boris, Rayan, Tom, Hugo, Nathan