Casper

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Casper?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Casper

47%
65%
31%
23%
16%
25%

Welke kenmerken vind je bij Casper passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Casper

Casper is een jongensnaam die is afgeleid van Caspar. De betekenis van deze naam is onzeker. Mogelijk is er een verband met het Perzische woord ‘kandschwar’, dat ‘schatbewaarder’ betekent.

Volgens de legende was Caspar een van de drie Wijzen uit het Oosten die de pasgeboren Jezus eer kwamen bewijzen.

Aantallen en varianten Casper

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Casper als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Casper per jaar gegeven is

Casper komt 11.500 keer voor, veel vaker als eerste naam dan als tweede naam. Sinds 1990 is de naam erg populair geworden. Hij komt veel vaker voor dan Caspar, een naam die aan ongeveer 4.000 mannen gegeven is. Ook de schrijfwijze met een K is minder geliefd: 3.500 mannen heten Kasper, nog geen 400 dragen de naam Kaspar.

Verder is er nog de afkorting Cas, een naam die aan 5.000 mannen gegeven is. Deze naam is vooral de laatste twintig jaar populair geworden.

Opvallend genoeg is ook Jasper een afleiding van Caspar, deze variant is ontstaan via Romaanse vormen met een G: Gaspar werd Jasper.

Wetenswaardigheden Casper

Casper het spookje

Casper het vriendelijke spookje speelt de hoofdrol in een aantal animatiefilmpjes en strips. Casper is een kinderlijk spookje, dat er niet van houdt om mensen bang te maken. Toch schrikken mensen wel vaak van hem, want spoken zijn nu eenmaal eng.

Casper en Hobbes

Casper is de hoofdpersoon van de populaire strip Casper en Hobbes, over een zesjarig jongetje en zijn knuffeldier, de tijger Hobbes.

De strips gaan onder andere over Caspers dagdromen, zijn gesprekken met Hobbes en zijn opvattingen over tal van maatschappelijke onderwerpen. In het Engels heet de strip Calvin and Hobbes. Calvin is vernoemd naar Johannes Calvijn.

Casper ten Boom

Casper ten Boom was een Nederlandse verzetsstrijder. Vanuit zijn horlogewinkel hielp hij joden om te ontkomen aan de Holocaust. Hij protesteerde tegen de jodenvervolging en gaf onderdak aan joden die onder moesten duiken. In 1944 stierf hij op 84-jarige leeftijd, nadat hij gevangen was genomen in Scheveningen.

Namen die lijken op Casper

Kaspar, Cas, Caspar

Bekijk ook deze namen

Johannes, Elias, Alexander, Luuk, Mohamed, Senn, Jurre, Olivier, Willem, Arthur