zwaarste baby ooit geboren

Een normale baby weegt bij de geboorte rond de 3500 gram. Het bevallen daarvan is al een enorme prestatie, maar wat als je kind ietsje groter is? Dit zijn de grootste en zwaarste baby's ooit geboren.

De zwaarste baby ooit woog 10,2 kg

De zwaarste baby die ooit geboren is uit een gezonde moeder, werd via een vaginale geboorte ter wereld gebracht in 1955. De Italiaanse moeder Carmelina Fedele leverde hiermee een van de grootste prestaties die in het Guinness book of world records te vinden zijn.

Een baby met hetzelfde gewicht werd in 1982 geboren in Zuid-Afrika. Mede door een groeiziekte, het Weaver syndroom, werd dit een van de zwaarste baby’s ooit. Er was hier wel een keizersnede nodig om hem ter wereld te brengen.

Een ‘reusachtige’ opvolger in de lijst

De, op bovenstaande twee na, grootste baby ter wereld kreeg het leven door reuzin Anna Bates en werd geboren op 19 januari 1878. Moeder Anna Bates was zelf ook geen kleintje. De Canadese was 2 meter 27 lang en beviel van een baby van maar liefst 9,98 kg! Met een lengte van 71 centimeter is hij de langste baby die ooit geboren is. Deze maten bereiken de meeste baby’s pas na 1 tot 1,5 jaar.

Het zal geen verrassing zijn dat dit een bijzonder zware bevalling opleverde. Na de bevalling, 4 dagen na de eerste weeën, leefde de baby helaas slechts 11 uur. Een treurige gebeurtenis in het leven van Anna, die bij een eerdere geboorte ook al haar kind had verloren.

Recentere zware baby’s

Zware baby’s zijn niet alleen iets van vroegere tijden. Ook tegenwoordig halen big baby’s regelmatig het nieuws. Kijk maar eens naar deze geboortes:

  • In Brazilië beviel Fransisca Ramos dos Santos op 18 januari 2005 via een keizersnede van haar zoon Ademilton. Hij woog 7,6 kg.
  • Een 19-jarige vrouw in India kreeg in 2016 een dochter van maar liefst 6,8 kg. Ze werd geboren via een keizersnede.
  • De grootste baby die in Duitsland ooit geboren werd, was baby Jasleen. Ze werd geboren op 25 juli 2013 via een vaginale bevalling en woog 6,1 kg.
  • Ook in ons eigen landje worden zware baby’s geboren. Zo beviel Jackeline in 2000 vaginaal van baby Loekie. De baby woog 12 pond en was 60 cm lang bij de geboorte.
Zware baby Loekie
De Nederlandse Loekie woog bij haar geboorte maar liefst 6 kg.

Baby op de foto

De reusachtige baby op de foto boven dit artikel is de zwaarste baby die ooit geboren is in Indonesië. Dit jongetje woog 8,5 kg bij de geboorte en is geboren via een keizersnede.

Gewicht en gezondheid

De hierboven beschreven baby’s hadden waarschijnlijk allemaal een groeiziekte. En hoewel deze extremen niet gezond zijn, wil jij natuurlijk dat je kind gezond groeit. Op het consultatiebureau wordt de groei na de geboorte goed in de gaten gehouden. Een gezond gewicht is een indicatie voor een gezonde baby.

Bron foto: Getty Images

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app