Blog
Termijnecho wordt in 2019 ook vergoed door zorgverzekering

Hoop je komend jaar zwanger te worden of ben je uitgerekend in 2019, dan is verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Rond je zwangerschap, de geboorte en tijdens de kraamtijd maak je namelijk extra zorgkosten.

Let op
Dit is artikel gaat over je zorgverzekering in 2019. Actuele informatie lees je in het artikel je zorgverzekering en zwangerschap 2020.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet één zorgverzekering in 2019 het best als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

De meeste kosten rond de zwangerschap worden gedekt vanuit de basisverzekering. De minimale dekking hiervoor wordt bepaald door de overheid. Voor een aantal zorgkosten rond de zwangerschap kan het verstandig zijn je aanvullend te verzekeren. De dekking hiervan wordt door verzekeraars zelf bepaald.

Een overzicht van de belangrijkste zorgkosten rond een zwangerschap en de bijbehorende dekkingen vind je in ons artikel over zorgverzekering en zwangerschap.

Ontvang onze gratis Zorg Update 2020

Meld je aan voor onze gratis Zorg Update. Je ontvang dan in december alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van een zorgverzekering als je zwanger bent.

Vul een emailadres in
Vul een geldig emailadres in

Bedankt voor je aanmelding


Premie stijgt

De belangrijkste verandering voor komend jaar is dat de premie verder stijgt. Het kabinet heeft in de miljoenennota de verwachting uitgesproken dat de premie op jaarbasis gemiddeld met €124 stijgt. De gemiddelde jaarpremie zou daarmee voor 2019 uitkomen op €1.432.

Traditioneel heeft DSW voor komend jaar als eerste de premie bekend gemaakt. Deze stijgt met €54 per jaar minder dan de verwachting van het kabinet. De grote zorgverzekeraars maken hun premie doorgaans pas in november bekend.

Eigen risico

Het eigen risico blijft voor het derde jaar op rij ongewijzigd. Het eigen risico voor 2019 blijft daarmee op €385.

Basisverzekering 2019

Voor 2019 zijn er geen grote veranderingen voor de basisverzekering. Er verdwijnen geen vergoedingen uit het basispakket, terwijl de volgende drie vergoedingen worden toegevoegd:

  • Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)
  • Zittend ziekenvervoer
  • Oefentherapie bij COPD

Een nadere toelichting over deze vergoedingen lees je op de website van de rijksoverheid.

Aanvullende zorgverzekering 2019

Als je zwanger bent kan je onder andere de eigen bijdragen voor kraamzorg en een poliklinische bevalling aanvullend verzekeren. De eigen bijdrage voor kraamzorg wordt verhoogd van €4,30 per uur in 2018 naar €4,40 per uur in 2019.

De trend is de laatste jaren dat de vergoedingen voor bovenstaande eigen bijdragen steeds vaker pas (volledig) worden vergoed bij duurdere aanvullende pakketten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app