Blog
Vrouw laat placenta zien aan twee kindjes

Geboortefotografie is zoveel meer dan alleen een goede foto nemen. Om dit werk te doen, heb je iets van kennis nodig van de verloskunde en moet er zeker interesse naar uit gaan.

Er zijn best wat geboortefotografen die (een deel van) de opleiding verloskunde of de opleiding tot doula hebben gedaan. Ook als je beide niet hebt gedaan, krijg je gaandeweg steeds meer verloskundige kennis.

Betekent dit dat je een bevalling kan doen? Uiteraard niet, behalve als er nood aan de man is natuurlijk. Maar het betekent wel dat je gedurende je carrière een geboorteproces en alles wat daarbij komt kijken beter kan begrijpen.

Placenta-fascinatie

Zelf heb ik een deel van de opleiding verloskunde gedaan. Het eerste “echte” waarmee ik in aanraking kwam was een placenta. ’s Ochtends kwam ik op school en lag er op elke rij tafels een verse placenta.

De eerste klasgenootjes vielen die ochtend al flauw, maar ik vond het geweldig! En die fascinatie voor placenta’s is gebleven.

Niet compleet zonder placenta-foto

Een geboortereportage is niet compleet zonder een mooie foto van de placenta. De verloskundige geeft er altijd uitleg over. Wanneer ze laat zien hoe het huisje van de baby er 9 maanden heeft uitgezien, staat de geboortefotograaf erbij om een foto te maken.

Ik ga zelf, als de papa en mama dat willen, nog een stapje verder. Het liefst maak ik de placenta schoon, dat wil zeggen: ik spoel het bloed er onder de kraan af en leg de placenta dan op een egale achtergrond om een foto te maken. De mooiste kunstwerken krijg je dan!

Placenta vlak na de geboorte
De 'verse' placentaGeboortefotografen.com

Een lesje placenta

Zo af en toe kan ik ook nog eens wat uitleg van de placenta geven. Bij mijn laatste geboorte die ik fotografeerde waren ook de grote broer en zus bij de bevalling. Ze vonden alles bijster interessant. De grote broer mocht de navelstreng doorknippen en de grote zus kon niet wachten tot ze haar babybroer kon vasthouden. De placenta vonden ze in eerste instantie maar niets. De verloskundige liet hem zien en daar bleef het bij.

Toen alle controles waren gedaan, de baby was aangekleed en ik overal foto’s van had gemaakt, heb ik de placenta afgespoeld om de foto’s te maken die ik normaal maak. Dat vonden de grote broer en zus wél heel erg interessant. Dus voordat ik foto’s kon maken, gaf ik eerst een les over de placenta. Ze waren gefascineerd.

Behalve een mooie foto, heb ik dus ook mijn passie kunnen delen én twee kindjes heel blij gemaakt! Hier doe ik het voor.

Geboortefotografen.com

Hallo! Wij zijn de beroepsvereniging Geboortefotografen.com. Iedere maand schrijven wij een blog over een bijzondere, hilarische of emotionele gebeurtenis die wij meemaken tijdens ons werk als geboortefotograaf. Lees alle blogs >

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app