5 tips voor het perfecte geboortekaartje

Het geboortekaartje van je aanstaande wondertje uitzoeken en ontwerpen is misschien wel een van de leukste dingen om tijdens je zwangerschap te doen. Maar waar begin je? Met al die opties en verschillende stijlen lijkt het bijna onmogelijk om het allermooiste kaartje te vinden voordat je gaat bevallen. Geen zorgen, met deze 5 tips gaat jouw zoektocht naar het perfecte geboortekaartje goed van start!

1. Begin op tijd

Als je net zwanger bent, staan er nog een hoop andere dingen op je checklist om af te vinken voordat je nadenkt over het geboortekaartje. Toch is het aan te raden om op tijd te beginnen.

Je hoeft niet gelijk te weten wat je wil en proefdrukken te bestellen, maar door je op tijd te oriënteren krijg je steeds beter een idee van wat je wel en niet mooi vindt. Dit maakt het selecteren van een geboortekaartje straks een stuk eenvoudiger. En het is nog leuke voorpret ook!

Een goed moment om je te gaan verdiepen in het perfecte geboortekaartje, is vanaf het begin van je derde trimester. Je kan natuurlijk al eerder beginnen met brainstormen over stijlen die je mooi vindt of een thema dat je op het kaartje terug wil laten komen.

geboortekaartje paspoort van Tadaaz
Een paspoort als geboortekaart: leuk en origineel!

2. Maak de tekst op het geboortekaartje persoonlijk

In een geboortekaartje kan je van alles kwijt. De meeste aanstaande ouders kiezen ervoor om de volgende gegevens te vermelden:

  • Alles over je baby: dé naam (of namen), de geboortedatum en geboortetijd, het geboortegewicht en de lengte van je baby.
  • Algemene informatie: jullie adres (of het adres van de babyborrel of het kraamfeest, als jullie die geven), een telefoonnummer en eventueel de momenten waarin jullie rusten (en kraamvisite dus even niet welkom is).
  • Iets persoonlijks: een gedichtje of quote die je mooi vindt.

Je hoeft natuurlijk niet lang na te denken over je algemene gegevens en de informatie over de geboorte van je kindje vul je op een later moment in. Waar je waarschijnlijk langer over na moet denken, is het persoonlijke tekstje. Dit maakt het kaartje van jouw baby écht uniek!

Je kan inspiratie halen uit een songtekst, gedicht of een quote uit je favoriete boek. Of verzin zelf een mooie tekst. Kom je iets tegen dat je aanspreekt? Schrijf het dan op zodat je het niet vergeet.

perfecte geboortekaartjes silhouet meisje
Een 'Oud-Hollands' kaartje met een silhouet van een meisje

3. Bestel een modelkaart van je favoriete geboortekaartjes

Je weet pas écht of je een kaartje mooi vindt, als je het in je handen hebt. Maak daarom gebruik van de modelkaart als die aangeboden wordt. Zo kan je goed bekijken hoe de kleuren er in het echt uitzien, hoe leesbaar de tekst is en hoe de structuur van het geboortekaartje aanvoelt.

Daarnaast is het handig om met een modelkaart een extra controle op spel- en tikfoutjes te doen voordat je de definitieve kaartjes laat afdrukken.

geboortekaartje bordjes van Tadaaz
Een leuke geboortekaart met een vosje en wegwijsbordjes

4. Bestel de enveloppen al tijdens je zwangerschap

Als je net bevallen bent en geniet van het kersverse ouderschap, heb je waarschijnlijk geen tijd of zin om nog een stapel enveloppen te adresseren. Maak daarom al van tevoren een lijst van mensen die je een geboortekaartje wil sturen en verzamel hun adressen.

Schrijf de adressen op de enveloppen en plak er alvast een postzegel op. Een ideaal klusje voor tijdens je zwangerschapsverlof! Na de geboorte is het dan slechts een kwestie van de geboortegegevens doorvoeren, kaartjes bestellen (doordeweeks besteld is de volgende dag in huis), ze in de enveloppen schuiven en op naar de brievenbus.

Als je de enveloppen eerder schrijft, is het aan te raden om alvast de afmetingen van de kaarten te weten. Je wil natuurlijk voorkomen dat de geboortekaartjes niet passen. Ook leuk: kies een kleurrijke envelop waardoor de geboortekaartjes extra opvallen als ze op de deurmat vallen!

Denk daarnaast na over het moment waarop je de geboortekaartjes op de bus wil doen. De meeste mensen versturen de geboortekaartjes in de eerste week na de bevalling.

Als je echter nog herstellende bent van de bevalling en je geen puf hebt om over de kaartjes na te denken, is dat niet erg. Wacht dan totdat je er zelf aan toe bent. Heb je nog geen behoefte aan kraamvisite? Dan is het juist handig om even met de verzending te wachten.

Een geboortekaartje met blauwe 3D bol

5. Liever te veel dan te weinig geboortekaartjes

Bestel altijd wat extra kaartjes dan je verwacht nodig te hebben. Je zal niet de eerste zijn die pas later ontdekt dat iemand niet op de adressenlijst staat die wel een geboortekaartje moet ontvangen.

Daarbij is het ook leuk om er één voor jezelf te reserveren. Zo heb je een mooi aandenken dat je in een fotoalbum of babyboekje kan plakken.

Een mintgroen geboortekaartje met een houten vos