Vind jouw babynaam
Tuur
Tuur is afgeleid van Arthur
-
- 41 jongens kregen deze naam (#375)
-
- Beer, Held
Wat vind jij van Tuur?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Tuur
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Tuur passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Tuur
Tuur is afgeleid van Arthur. Arthur heeft geen duidelijke betekenis. De naam wordt wel in verband gebracht met het Keltische woord ‘artus’, dat ‘beer’ betekent, of ‘gwr’ uit het Welsh, dat staat voor ‘held’. Ook kan er een verband zijn met het Oudnoorse ‘arnthor’, dat een samenvoeging is van ‘arend’ en ‘Thor’.
Verder kan het afstammen van de Romeinse geslachtsnaam Artorius. Deze naam zou dan in de Romeinse tijd in de Keltische streken van Groot-Brittannië overgenomen zijn.
De naam is in ieder geval bekend geworden door de verhalen over koning Arthur. Al in de zevende eeuw wordt zijn naam genoemd, maar vanaf de twaalfde eeuw worden verhalen geschreven over Arthur en de heilige graal en figuren als Merlijn en Lancelot. Dan verspreiden de verhalen, en daarmee de naam, zich ook over het Europese vasteland.
Aantallen en varianten Tuur
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tuur als babynaam is gegeven.
Tuur is afgeleid van Arthur. Er zijn bijna 12.500 mannen die Arthur heten. 7.000 van hen hebben de naam als eerste naam, de meesten zijn geboren tussen 1960 en 1970.
Er zijn zo’n 5.000 mannen die Arthur als volgnaam hebben, ook bij hen is er een piek te zien vanaf ongeveer 1962.
De naam Tuur is een afkorting op de laatste lettergreep van Arthur. Deze naam is sinds de jaren ’80 in gebruik en klimt sindsdien in de lijsten van populairste jongensnamen. Momenteel komt de naam ongeveer 400 keer voor.
Wetenswaardigheden Tuur
Tuur is afgeleid van Arthur. Vermoedelijk heeft koning Arthur echt bestaan, hij zou een Romano-Britse legeraanvoerder zijn geweest uit de vijfde of zesde eeuw, die streed tegen de Angelsaksen in Brittannië. Men zegt dat hij meerdere veldslagen tegen de Saksen gewonnen heeft.
Er zijn heel wat Arthurs die zich toegelegd hebben op het schrijven. Een van de bekendste is Arthur Conan Doyle (1859-1930), de auteur van Sherlock Holmes.
In Nederland kennen we Arthur Japin (1956), die boeken als De zwarte met het witte hart en De overgave schreef. Iets langer geleden leefde Arthur van Schendel (1874-1946), die bekend is geworden met boeken als Een zwerver verliefd en Het fregatschip Johanna Maria.
Maar Arthurs schrijven niet alleen romans. Arthur Schopenhauer (1788-1860) bijvoorbeeld was een Duitse filosoof. Hij had een bijzonder pessimistisch levensvisie. En tijdens de Slag bij Waterloo in 1815 werd Napoleon (1769-1821) verslagen door Arthur Wellesley, hertog van Wellington (1769-1852).