Pepijn

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Pepijn?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Pepijn

46%
53%
36%
28%
12%
11%

Welke kenmerken vind je bij Pepijn passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Pepijn

Pepijn is een jongensnaam die vermoedelijk vanuit de kindertaal ontstaan is. Waarschijnlijk is het via Wilbo een verbastering van Wilbald of Wilbrecht. ‘Wil’ staat voor ‘wilskracht, streven’, ‘bald’ betekent ‘dapper’, de betekenis van ‘brecht’ is ‘stralend, glanzend, schitterend’.

De naam kwam al in de vierde eeuw voor en is ook bekend omdat diverse vorsten in de zevende en achtste eeuw zo heetten.

Aantallen en varianten Pepijn

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Pepijn als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Pepijn per jaar gegeven is

Er zijn ongeveer 7.000 mannen en jongens die Pepijn heten. In ruim tweederde van de gevallen werd de naam als eerste naam gegeven. Tussen 1960 en 1970 kwam de naam in beeld en het gebruik ervan steeg tot eind jaren zeventig.

Daarna werd de naam een tijd lang minder gebruikt, maar na 1990 nam het gebruik weer toe. Sinds 2000 wordt hij regelmatig gebruikt en krijgen ieder jaar ongeveer 300 kinderen deze naam.

Wetenswaardigheden Pepijn

The Lord of the Rings

Mogelijk heeft de vernieuwde populariteit van de naam Pepijn iets te maken met het boek In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien en de verfilming ervan. In dit verhaal is een belangrijke rol weggelegd voor Pepijn Toek, die de hoofdpersoon Frodo Balings vergezelt op een deel van zijn tocht.

Pepijn is impulsief en roekeloos en heeft de neiging zich zonder over de gevolgen na te denken in allerhande avonturen te storten. Die eigenschappen zorgen ervoor dat hij op diverse belangrijke momenten in het verhaal een cruciale rol speelt. Soms heeft dit positieve gevolgen, soms leidt dit juist tot gevaarlijke situaties voor hemzelf of zijn metgezellen.

Pepijn Lanen

Pepijn Lanen is een Nederlandse rapper en auteur. Hij werd bekend als onderdeel van het raptrio De Jeugd van Tegenwoordig. Zij scoorden hits als Watskeburt en Sterrenstof. Daarnaast schreef Pepijn twee boeken, verhalenbundel Sjeumig en roman Naamloos.

Namen die lijken op Pepijn

Wilbald, Wilbo, Wilbrecht

Bekijk ook deze namen

Julian, Olivier, Mohammed, Dean, Abel, Joep, Daniël, Jens, Stijn, Lucas