Stan

Stan is afgeleid van Stanley

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Stan
  • Geboortekaartjes met de naam Stan
  • Geboortekaartjes met de naam Stan
  • Geboortekaartjes met de naam Stan
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Stan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Stan

40%
73%
18%
28%
15%
24%

Welke kenmerken vind je bij Stan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Stan

Stan is een Nederlandse naam met verschillende betekenissen. Waarschijnlijk is deze jongensnaam afgeleid van Stanley. Die naam komt uit het Oudengels en betekent ‘stenig veld’. Oorspronkelijk was het een achternaam, die later steeds vaker als voornaam gegeven werd.

Het is ook mogelijk dat de naam een verkorting is van de Slavische naam Stanislav. Die naam is opgebouwd uit twee elementen. ‘Stani’ betekent ‘staan, worden’ en ‘slava’ betekent ‘glorie’. De naam als geheel betekent dus ‘glorieus staan, glorieus worden’.

Daarnaast wordt Stan ook wel gebruikt als verkorting van Constans, met name in het zuiden van Nederland. Constans betekent ‘standvastig, volhardend’.

Aantallen en varianten Stan

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Stan als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Stan per jaar gegeven is

De jongensnaam Stan komt in Nederland ongeveer 8.000 keer voor. Hij kwam op tegen het einde van de jaren ’60, maar was lange tijd niet zo populair. Pas in de eerste helft van de jaren ’90 begon de naam in populariteit toe te nemen. Mogelijk had het succes van striptekenaar Stan Lee daarmee te maken.

Stan is afgeleid van Stanley. Stanley komt zo’n 1.900 keer voor, vaker als eerste naam dan als volgnaam. In Nederland is de naam rond 1960 in gebruik gekomen. Na 1970 werd hij een tijd lang niet zo veel gebruikt, tussen 1990 en 2000 kwam hij wel weer vrij veel voor.

Het is ook mogelijk dat de naam is afgeleid van Constans. Die naam wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen, maar is aanmerkelijk minder geliefd: er zijn bijna 100 mannen en 60 vrouwen met deze naam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Stan

Stan Lee is een van de bedenkers van de superhelden van Marvel. Hij werd geboren als Stanley Martin Lieber, maar veranderde zijn naam om commerciële redenen. Hij is de geestelijk vader van o.a. Spider-Man, de Hulk en Iron Man.

In iedere Marvel-verfilming is Stan Lee even te zien als figurant. Zo was hij in The Avengers te zien als een man op het nieuws, die vindt dat superhelden in New York belachelijk zijn. In 2018 overleed de stripheld op 95-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.

Bekijk ook deze namen

Oliver, Joep, Arthur, Ties, Olivier, Lenn, Willem, Tobias, Senn, Aiden