Seth

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Seth?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Seth

28%
83%
16%
25%
6%
30%

Welke kenmerken vind je bij Seth passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Seth

Seth heeft twee mogelijke verklaringen. In het Hebreeuws betekent deze naam ‘geplaatst’ of ‘aangewezen’. De naam komt voor in de Bijbel, Seth was de derde zoon van Adam en Eva. Volgens de Bijbel werd hij 912 jaar oud en is hij een verre voorvader van Noach. Ook in de Koran wordt hij genoemd, als de profeet Sheeth.

De tweede betekenis komt uit het Egyptisch. Daar werd de naam ‘Swtkh’ via het Grieks omgevormd tot Seth. Voor de Egyptenaren was Seth de god van de chaos. Hij doodde zijn broer, de god Osiris en werd gezien als een vijand van de mens. Uiteindelijk werd hij verslagen door Horus, de zoon van Osiris.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Seth

De jongensnaam Seth komt bijna 1.700 keer voor in Nederland. De naam was al sinds de jaren ’60 in gebruik, maar tot 2000 was hij niet erg populair. Daar kwam vanaf de 21e eeuw verandering in.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Seth

The O.C.

In de grafiek is te zien hoe vanaf 2003 de populariteit van de naam Seth begint toe te nemen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het personage Seth Cohen in de serie The O.C.. De rol van Seth werd gespeeld door Adam Brody.

Seth Rogen

Seth Rogen is een Amerikaanse komiek, acteur en scenarioschrijver. Hij brak door in de geliefde serie Freaks and Geeks. Daarna speelde hij in talloze films, meestal in samenwerking met regisseur Judd Apatow.

Seth MacFarlane

Seth MacFarlane is de geestelijk vader van de populaire animatieserie Family Guy. Hij spreekt ook de stemmen in van enkele van de hoofdpersonages. Daarnaast maakte hij films als Ted en presenteerde hij de 85ste uitreiking van de Oscars.

Seth Gaaikema

Seth Gaaikema was een Nederlandse cabaretier, die vooral bekend stond om zijn talige humor. Hij schreef mee aan de oudejaarsconferences van Wim Kan en hield zelf ook een aantal conferences. Daarnaast schreef en vertaalde hij musicals.

Bekijk ook deze namen

Jens, Jax, Floris, Rayan, Sep, Sven, James, Otis, Morris, Job