Ricardo

Ricardo is afgeleid van Richard

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ricardo
  • Geboortekaartjes met de naam Ricardo
  • Geboortekaartjes met de naam Ricardo
  • Geboortekaartjes met de naam Ricardo
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ricardo?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ricardo

34%
63%
13%
20%
30%
25%

Welke kenmerken vind je bij Ricardo passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ricardo

Ricardo is afgeleid van Richard. Richard is een Germaanse naam. Het eerste deel ervan komt overeen met ons woord ‘rijk’, maar dan wel met de oorspronkelijke betekenis ‘aanzienlijk, machtig’. Het tweede deel is ‘hard’, dit betekent ‘sterk, stevig, dapper’. De naam betekent dus ongeveer ‘machtig en sterk’.

De Normandiërs brachten de naam naar Engeland, waar hij onder andere bij de adel in gebruik kwam. Later verspreidde de naam zich ook weer naar het vasteland. Waarschijnlijk heeft ook de bekendheid van de twaalfde-eeuwse Richard Leeuwenhart bijgedragen aan de populariteit van de naam.

Aantallen en varianten Ricardo

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ricardo als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ricardo per jaar gegeven is

Ricardo is afgeleid van Richard. Richard is nog steeds een geliefde naam, er zijn 49.500 mannen die zo heten. De naam wordt vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven. Vooral rond 1970 werd hij veel gebruikt.

Rond 1990 werd Ricardo populair. Deze naam komt inmiddels zo’n 11.000 keer voor. Daarnaast zijn er zo’n 600 mannen van wie de naam geschreven wordt als Riccardo. 3.500 mannen heten Richardus. Deze variant was met name tussen 1960 en 1970 in gebruik, tegenwoordig wordt hij bijna niet meer gegeven. Dat geldt ook voor Richarda, een naam die in totaal 1.300 keer voorkomt.

Een tamelijk ongebruikelijke variant is Rikkert. Deze komt ongeveer 600 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Ricardo

Ricardo is afgeleid van Richard. Richard Leeuwenhart (1157-1199) was van 1189 tot 1199 koning over Engeland. Van die tien jaar verbleef hij slechts tien maanden daadwerkelijk in Engeland. Hij was namelijk op kruistocht, waar hij een grote rol speelde in de verovering van Akko en de overwinning op Saladin.

Richard stond bekend als een vechtjas, maar ook als iemand met humor en een brede culturele interesse. In de strijd tegen Saladin vocht hij zelf volop mee. Deze eigenschappen leverden hem de bijnaam Leeuwenhart op, maar waren bijzonder slecht voor Engelands financiën.

Toen hij hoorde dat zijn broer Jan zonder Land een complot had gesmeed met Filips, de koning van Frankrijk, sloot Richard een verdrag met Saladin en reisde terug naar Engeland. Echter, onderweg werd hij gevangengenomen door Leopold V van Oostenrijk, die losgeld wenste te ontvangen. Dit werd in 1194 betaald, waarna hij terugkeerde in Engeland en zijn broer wist te onderwerpen.

Daarna voerde hij tot 1198 oorlog tegen Frankrijk. Na zijn dood werd hij opgevolgd door Jan zonder Land.

Namen die lijken op Ricardo

Rikkert, Riccardo, Richardus, Richarda

Bekijk ook deze namen

Dean, Benjamin, Casper, Luuk, Owen, Mohamed, Otis, Alexander, Joep, Moos