Phileine

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Phileine?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Phileine

79%
34%
39%
24%
7%
14%

Welke kenmerken vind je bij Phileine passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Phileine

Phileine is een meisjesnaam die twee verschillende verklaringen heeft. Mogelijk is de naam afgeleid van het Griekse woord ‘philai’. Dat betekent ‘liefhebben’ of ‘strelen’.

Waarschijnlijk is de naam echter bedacht door de Nederlandse auteur Ronald Giphart. Hij zou de naam hebben afgeleid van het woord ‘vilein’. Dat betekent ‘gemeen, boosaardig’. Het hoofdpersonage uit zijn boek Phileine zegt sorry voldoet aan die eigenschappen en heeft vermoedelijk daarom deze naam gekregen.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Phileine

Phileine komt in Nederland ruim 1.100 keer voor. De naam kwam in gebruik in 2004, direct nadat de verfilming van Phileine zegt sorry verscheen. Sindsdien stijgt hij redelijk constant in populariteit, met een uitschieter naar boven in 2012. Waarschijnlijk heeft de populariteit van de naam te maken met de gelijkenis in klank met geliefde namen als Feline, Fiene en Sophie.

Word vriend van 24Baby.nl

Vind jij het belangrijk dat de informatie, nieuwsbrief en app van 24Baby.nl gratis blijven voor iedereen? Word vriend van 24Baby.nl en steun ons met een donatie.

Word vriend

Bekijk ook deze namen

Sofie, Tessa, Zoë, Olivia, Lara, Vera, Amber, Fenne, Iris, Lily