Koenraad

Koenraad is afgeleid van Coenraad

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Koenraad?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Koenraad

24%
24%
58%
15%
21%
24%

Welke kenmerken vind je bij Koenraad passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Koenraad

Koenraad is afgeleid van Coenraad. Coenraad of Koenraad is een tweestammige Germaanse naam. ‘Koen’ betekent ‘dapper’, ‘-raad’ staat voor ‘raad’. Samengevoegd betekent het ongeveer ‘bekwaam in het raad geven’.

In de middeleeuwen waren er veel vorstelijke personen die deze naam droegen, wat bijgedragen zal hebben aan de verspreiding. Vooral in het huidige Duitsland was de naam populair.

Aantallen en varianten Koenraad

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Koenraad als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Koenraad per jaar gegeven is

Koenraad is afgeleid van Coenraad. Bijna 6.000 mannen heten Coenraad, deze schrijfwijze is duidelijk geliefder dan die met een k. Er zijn namelijk zo’n 3.000 mannen met de naam Koenraad.

Een verkorting van de naam is Coen, deze naam komt ongeveer 4.500 keer voor. Sinds 1950 is hij steeds populairder geworden.

Andere afleidingen zijn Conrad en Coert. Beide namen kennen een wisselende populariteit en tegenwoordig worden ze niet vaak aan kinderen gegeven. Ook gebruikt wordt Conradus.

Wetenswaardigheden Koenraad

Koenraad is afgeleid van Coenraad. Coen is niet alleen een voornaam, maar ook een achternaam. Uit de zeventiende eeuw is Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) bekend. Hij was gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Naar hem is de Coentunnel in Amsterdam genoemd.

Namen die lijken op Koenraad

Coen, Coert, Conrad, Conradus

Bekijk ook deze namen

Jake, Oliver, Dex, Roan, Guus, Tobias, David, Olivier, Max, Oscar