Francina

Francina is afgeleid van Franciscus

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Francina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Francina

25%
18%
64%
7%
18%
14%

Welke kenmerken vind je bij Francina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Francina

Francina is afgeleid van Franciscus. Franciscus is een jongensnaam die ‘Fransman’ betekent. Het is de naam die Franciscus van Assisi (1182-1226) van zijn vader kreeg nadat hij een lange reis door Frankrijk had gemaakt – zijn doopnaam was Giovanni.

Franciscus van Assisi legde zich toe op een leven van armoede in dienst van God en stichtte enkele kloosterorden. Deze orden verspreidden zich snel in Europa en daarmee werd ook de naam Franciscus algemeen bekend.

Aantallen en varianten Francina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Francina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Francina per jaar gegeven is

Francina is afgeleid van Franciscus. Met 201.000 mannelijke en ruim 2.500 vrouwelijke naamdragers is Franciscus verreweg de populairste naam met een f. De vrouwelijke variant Francisca wordt door ongeveer 95.000 mensen gedragen.

Frank komt bijna 35.000 keer voor. Overigens kan deze naam ook een Germaanse oorsprong hebben, in dat geval is er een verband met de volksnaam van de Franken. Wat daar de herkomst van is, is niet precies bekend. Het kan een woord zijn dat ‘werpspies’ betekent, ‘moedig’ is ook een mogelijkheid en ook kan er een verband zijn met ‘vrij’.

Frans is eveneens een geliefde variant; er zijn 34.000 mannen die zo heten. De naam Francina wordt door 24.000 vrouwen gedragen.

Er zijn bijna 9.000 mannen met de naam François en ruim 4.500 vrouwen die Françoise heten. De naam Francis wordt voor zowel mannen als vrouwen gebruikt: bijna 5.000 vrouwen en ruim 4.000 mannen heten zo.

Andere varianten van de naam zijn Franklin, Francisco of Francesco en Franz en Franciska of Francesca, Frances, Francine, Francien en Fransina.

Wetenswaardigheden Francina

Francina is afgeleid van Franciscus. Francis Bacon (1561-1626) was een Engelse wetenschapper en filosoof. Hij was van mening dat onderzoek moest gebeuren door het uitvoeren van experimenten en heeft zodoende grote invloed uitgeoefend op de manier waarop wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Zelf voerde hij overigens weinig experimenten uit en ook heeft hij nooit grote ontdekkingen gedaan.

De uitspraak ‘kennis is macht’ is van hem afkomstig en staat in een van zijn filosofische werken.

Bekijk ook deze namen

Ella, Lisa, Livia, Sophia, Lotte, Rosa, Lynn, Fien, Isabella, Elise