Ese

Ese is afgeleid van Jesse

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ese?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ese

30%
39%
26%
39%
17%
9%

Welke kenmerken vind je bij Ese passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ese

Ese is afgeleid van Jesse. Jesse is zowel een Hebreeuwse als een Friese naam en heeft dus ook twee betekenissen. Als Hebreeuwse naam is het een vorm van Isaï, met de betekenis ‘man van God’.

Als Friese naam is hij ontstaan uit Ese, maar de precieze herkomst hiervan is onbekend. Mogelijk is er een verband met het Germaanse woord ‘asen’, dat ‘goden’ betekent.

Aantallen en varianten Ese

Ese is afgeleid van Jesse. Jesse is pas de afgelopen twintig jaar populair geworden. Inmiddels zijn er zo’n 20.900 mannen en jongens die deze naam dragen. Hij wordt vooral als eerste naam gebruikt. De naam staat in de top-20 van populairste jongensnamen.

Tussen 1987 en 1994 is een grote stijging te zien in het gebruik van de naam. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de sitcom Full House, die in deze periode erg populair was. Hierin is ‘uncle Jesse’ een van de hoofdpersonages.

In het buitenland komt Jesse vooral voor in Engelssprekende landen, zoals Canada, Engeland en de Verenigde Staten. Hier is hij echter beduidend minder populair dan in Nederland.

De stamnaam Isaï komt bijna niet meer voor. De verkleinvorm Jessy wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt: zo’n 700 jongens en 850 meisjes dragen deze naam. Het is ook mogelijk dat deze naam afstamt van Johannes. Ongeveer 500 jongens en mannen heten Jessey. Zo’n 150 meisjes en vrouwen dragen deze naam.

Een andere variant is Jeske. Deze meisjesnaam komt zo’n 600 keer voor. Ook deze naam is, net als Jessy en Jessie, vooral de laatste decennia in gebruik. De meisjesnaam Jess is ook pas sinds kort in gebruik en komt bijna 200 keer voor.

Wetenswaardigheden Ese

Jesse Klaver

Ese is afgeleid van Jesse. Jesse Klaver is een Nederlandse politicus. Hij is de lijsttrekker en het gezicht van GroenLinks. Ook schreef hij twee boeken over zijn visie op de maatschappij. Samen met zijn vrouw heeft hij twee zonen.

Jesse James

Jesse James is een beruchte schurk uit het Wilde Westen. Zijn karakter is erg geromantiseerd en komt voor in talloze stuiverromans en westernfilms. Ook speelt hij een rol in de Lucky Luke strips.

Jesse Williams

Jesse Williams is vooral bekend van zijn rol als Jackson Avery in de ziekenhuisserie Grey’s Anatomy. Daarnaast speelde hij mee in een videoclip van Rihanna, bij het nummer Russian Roulette.

Jesse Plemons

Jesse Plemons speelde een van de hoofdrollen in de dramaserie Friday Night Lights. Daarnaast was hij in verschillende films te zien. Privé is Jesse samen met actrice Kirsten Dunst, met wie hij in 2018 een zoontje kreeg.

Namen die lijken op Ese

Jessey, Jess, Jessie, Jeske, Jessy, Isaï

Bekijk ook deze namen

Isa, Sem, Anne, Luca, Dani, Mees, Jayden, Jesse, Noah, Puck