Dorina

Dorina is afgeleid van Dorothea

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Dorina
  • Geboortekaartjes met de naam Dorina
  • Geboortekaartjes met de naam Dorina
  • Geboortekaartjes met de naam Dorina
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Dorina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dorina

80%
70%
20%
10%
10%
17%

Welke kenmerken vind je bij Dorina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Dorina

Dorina is afgeleid van Dorothea. Dorothea is een meisjesnaam die zijn oorsprong kent in het Grieks. De oorspronkelijke vorm was Theodora, een Griekse naam. De betekenis van beide namen is ‘geschenk van God’.

De naam kwam niet zo heel vroeg naar onze streken. In Duitsland werd hij voor het eerst in de vijftiende eeuw gebruikt, aanvankelijk alleen bij de adel. De Nederlandse adel ging de naam in de zestiende eeuw gebruiken, pas in de zeventiende eeuw werd het gebruik van de naam algemener.

Aantallen en varianten Dorina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Dorina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Dorina per jaar gegeven is

Dorina is afgeleid van Dorothea. In Nederland is de naam nog steeds populair, hoewel het gebruik ervan wel afneemt. Tegenwoordig zijn er ruim 16.000 vrouwen die Dorothea heten. De naam wordt vaak gegeven als volgnaam. Soms wordt deze naam gespeld als Dorathea, deze variant komt ongeveer 600 keer voor.

Terwijl de laatste decennia het gebruik van de naam Dorothea afnam, kwam de variant Dorien in beeld. Deze naam komt inmiddels bijna 3.500 keer voor. Andere varianten worden, net als Dorothea, de laatste tijd minder vaak gebruikt. Toch zijn er nog 2.000 vrouwen met de naam Dora. Ruim 2.000 vrouwen heten Dorine, de naam Dorothy wordt zo’n 700 keer gebruikt.

Ook wordt de naam wel eens verkort tot Dorothé of Dorothée. Verdere varianten zijn Doreen, Doortje, Dorina, Dorinda en Doris. Deze namen komen echter niet zo heel veel voor, ze hebben elk 1.000 of minder naamdragers. Een mannelijke variant is Dorus, deze komt ongeveer 900 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Dorina

Dorina is afgeleid van Dorothea. De naam Dorothy is onder andere bekend uit het befaamde kinderboek The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum, dat in 1900 verscheen. In Nederland werd het boek uitgebracht onder de titel De tovenaar van Oz.

Het verhaal dat erin verteld wordt gaat over het meisje Dorothy, die samen met haar hondje Toto door een tornado naar het land Oz geblazen wordt. Om naar haar oom en tante in Kansas terug te kunnen gaan, moet Dorothy de hulp inroepen van de tovenaar van Oz. Dorothy gaat op pad en ontmoet onderweg allerlei vreemde personen die eveneens de hulp van de tovenaar in willen roepen.

Elk lid van het reisgezelschap heeft zijn eigen tekortkomingen, maar samen slagen ze erin alle hindernissen te overwinnen. En hoewel de tovenaar helemaal geen tovenaar blijkt te zijn, krijgt uiteindelijk toch ieder lid van het reisgezelschap datgene waar hij naar verlangt.

Namen die lijken op Dorina

Doris, Dorinda, Dorathea, Dorien, Dorine, Dorothé, Dorothée, Dorothy, Doortje, Dora, Doreen

Bekijk ook deze namen

Jasmijn, Roos, Elise, Lola, Maria, Yara, Lara, Maud, Ivy, Isabella