Doris

Doris is afgeleid van Dorothea

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Doris?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Doris

50%
73%
32%
9%
 0%
32%

Welke kenmerken vind je bij Doris passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Doris

Doris is afgeleid van Dorothea. Dorothea is een meisjesnaam die zijn oorsprong kent in het Grieks. De oorspronkelijke vorm was Theodora, een Griekse naam. De betekenis van beide namen is ‘geschenk van God’.

De naam kwam niet zo heel vroeg naar onze streken. In Duitsland werd hij voor het eerst in de vijftiende eeuw gebruikt, aanvankelijk alleen bij de adel. De Nederlandse adel ging de naam in de zestiende eeuw gebruiken, pas in de zeventiende eeuw werd het gebruik van de naam algemener.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Doris

Doris is afgeleid van Dorothea. In Nederland is de naam nog steeds populair, hoewel het gebruik ervan wel afneemt. Tegenwoordig zijn er ruim 16.000 vrouwen die Dorothea heten. De naam wordt vaak gegeven als volgnaam. Soms wordt deze naam gespeld als Dorathea, deze variant komt ongeveer 600 keer voor.

Terwijl de laatste decennia het gebruik van de naam Dorothea afnam, kwam de variant Dorien in beeld. Deze naam komt inmiddels bijna 3.500 keer voor. Andere varianten worden, net als Dorothea, de laatste tijd minder vaak gebruikt. Toch zijn er nog 2.000 vrouwen met de naam Dora. Ruim 2.000 vrouwen heten Dorine, de naam Dorothy wordt zo’n 700 keer gebruikt.

Ook wordt de naam wel eens verkort tot Dorothé of Dorothée. Verdere varianten zijn Doreen, Doortje, Dorina, Dorinda en Doris. Deze namen komen echter niet zo heel veel voor, ze hebben elk 1.000 of minder naamdragers. Een mannelijke variant is Dorus, deze komt ongeveer 900 keer voor.

Wetenswaardigheden Doris

Doris is afgeleid van Dorothea. De naam Dorothy is onder andere bekend uit het befaamde kinderboek The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum, dat in 1900 verscheen. In Nederland werd het boek uitgebracht onder de titel De tovenaar van Oz.

Het verhaal dat erin verteld wordt gaat over het meisje Dorothy, die samen met haar hondje Toto door een tornado naar het land Oz geblazen wordt. Om naar haar oom en tante in Kansas terug te kunnen gaan, moet Dorothy de hulp inroepen van de tovenaar van Oz. Dorothy gaat op pad en ontmoet onderweg allerlei vreemde personen die eveneens de hulp van de tovenaar in willen roepen.

Elk lid van het reisgezelschap heeft zijn eigen tekortkomingen, maar samen slagen ze erin alle hindernissen te overwinnen. En hoewel de tovenaar helemaal geen tovenaar blijkt te zijn, krijgt uiteindelijk toch ieder lid van het reisgezelschap datgene waar hij naar verlangt.

Bekijk ook deze namen

Eva, Sofia, Olivia, Lana, Lisa, Linde, Johanna, Evi, Lena, Evy