Claire

Claire is afgeleid van Clara

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Claire
  • Geboortekaartjes met de naam Claire
  • Geboortekaartjes met de naam Claire
  • Geboortekaartjes met de naam Claire
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Claire?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Claire

58%
26%
55%
12%
6%
31%

Welke kenmerken vind je bij Claire passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Claire

Claire is afgeleid van Clara. Clara is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord ‘clarus’, wat ‘helder, blinkend, glanzend, schitterend’ betekent.

In de middeleeuwen was de naam in de Lage Landen al wijdverspreid. Mogelijk komt dit door de grote bekendheid van de heilige Clara (1193/1194-1253), die onder invloed van Fransiscus van Assisi haar maatschappelijke positie opgaf en de orde van de clarissen stichtte.

Aantallen en varianten Claire

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Claire als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Claire per jaar gegeven is

Claire is afgeleid van Clara. 12.000 vrouwen heten Clara, daarnaast zijn er bijna 600 mannen die Clara als volgnaam hebben. Sinds 1960 neemt de populariteit van de naam steeds meer af.

Vanaf die tijd is de variant Claire juist in beeld gekomen. Inmiddels zijn er bijna 5.000 vrouwen die zo heten. Iets meer dan de helft van hen heeft de naam als eerste naam.

Ook de variant Clarissa, die door 700 vrouwen wordt gedragen, is nog maar ongeveer een halve eeuw in gebruik. Dit geldt eveneens voor de Italiaanse variant Chiara. Deze naam wordt nog niet zo lang in Nederland gebruikt en is pas na 1990 populair geworden. Inmiddels hebben zo’n 1.900 meisjes deze naam gekregen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Claire

Claire is afgeleid van Clara. Clara van Assisi was de eerste vrouw die een kloosterregel schreef. Pas op haar sterfbed werd deze door de paus erkend.

Een bekende pianiste en componiste uit de negentiende eeuw was Clara Schumann (1819-1896). Op haar veertiende componeerde ze haar eerste pianoconcert, twee jaar later werd dit uitgevoerd.

Namen die lijken op Claire

Chiara, Clarissa

Bekijk ook deze namen

Lena, Maeve, Nora, Saar, Fien, Lizzy, Ivy, Lisa, Lola, Ella