Clarissa

Clarissa is afgeleid van Clara

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Clarissa?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Clarissa

44%
38%
25%
38%
25%
19%

Welke kenmerken vind je bij Clarissa passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Clarissa

Clarissa is afgeleid van Clara. Clara is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord ‘clarus’, wat ‘helder, blinkend, glanzend, schitterend’ betekent.

In de middeleeuwen was de naam in de Lage Landen al wijdverspreid. Mogelijk komt dit door de grote bekendheid van de heilige Clara (1193/1194-1253), die onder invloed van Fransiscus van Assisi haar maatschappelijke positie opgaf en de orde van de clarissen stichtte.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Clarissa

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Clarissa als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Clarissa per jaar gegeven is

Clarissa is afgeleid van Clara. 12.000 vrouwen heten Clara, daarnaast zijn er bijna 600 mannen die Clara als volgnaam hebben. Sinds 1960 neemt de populariteit van de naam steeds meer af.

Vanaf die tijd is de variant Claire juist in beeld gekomen. Inmiddels zijn er bijna 5.000 vrouwen die zo heten. Iets meer dan de helft van hen heeft de naam als eerste naam.

Ook de variant Clarissa, die door 700 vrouwen wordt gedragen, is nog maar ongeveer een halve eeuw in gebruik. Dit geldt eveneens voor de Italiaanse variant Chiara. Deze naam wordt nog niet zo lang in Nederland gebruikt en is pas na 1990 populair geworden. Inmiddels hebben zo’n 1.900 meisjes deze naam gekregen.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Clarissa

Clarissa is afgeleid van Clara. Clara van Assisi was de eerste vrouw die een kloosterregel schreef. Pas op haar sterfbed werd deze door de paus erkend.

Een bekende pianiste en componiste uit de negentiende eeuw was Clara Schumann (1819-1896). Op haar veertiende componeerde ze haar eerste pianoconcert, twee jaar later werd dit uitgevoerd.

Namen die lijken op Clarissa

Chiara, Claire

Bekijk ook deze namen

Veerle, Lena, Feline, Nora, Fenna, Lizzy, Nova, Jill, Lily, Zoë