Bouwina

Bouwina is afgeleid van Boudewijn

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Bouwina
  • babynamen_card_with_name Bouwina
  • babynamen_card_with_name Bouwina
  • babynamen_card_with_name Bouwina
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Bouwina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Bouwina

25%
30%
60%
15%
15%
20%

Welke kenmerken vind je bij Bouwina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Bouwina

Bouwina is afgeleid van Boudewijn. Boudewijn is een Germaanse naam die bestaat uit de stammen ‘boud’, wat stoutmoedig betekent, en ‘win’, wat staat voor ‘vriend’. De naam betekent dus ‘stoutmoedige vriend’.

Al vroeg in de middeleeuwen was de naam erg populair, dit kwam ook doordat er diverse Vlaamse graven met deze naam waren. Dankzij de vestiging van Vlaamse handelaren in Engeland verspreidde de naam zich daar ook.

Aantallen en varianten Bouwina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Bouwina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Bouwina per jaar gegeven is

Bouwina is afgeleid van Boudewijn. Zo’n 6.500 mannen dragen de naam Boudewijn. Hij wordt ongeveer even vaak als eerste naam en als volgnaam gegeven. Vanaf ongeveer 1940, 1950 is er een lichte stijging te zien in het aantal keren dat de naam gegeven wordt, dit is echter inmiddels alweer wat afgenomen.

Een vrouwelijke variant is Bouwina, deze naam komt ongeveer 1.100 keer voor. Overigens is het ook mogelijk dat deze naam afstamt van Baue. De betekenis van deze naam is helaas niet bekend.

Ook Boudina, de naam van zo’n 500 vrouwen, kan van Boudewijn of Baue afstammen.

Wetenswaardigheden Bouwina

Bouwina is afgeleid van Boudewijn. Koning Boudewijn van België (1930-1993) was koning van België van 1951 tot aan zijn dood in 1993. Hij werd al op zijn twintigste koning, nadat zijn vader tot aftreden werd gedwongen vanwege zijn houding in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de regering van koning Boudewijn werd Congo gedekoloniseerd. Boudewijn deed zijn best om na de onafhankelijkheid goede relaties te onderhouden met de gezagshebbers in Congo.

Over het algemeen was men positief over de manier waarop hij zijn taken uitvoerde. Hij kreeg vooral veel politieke tegenstand toen hij in 1990 vanwege gewetensbezwaren weigerde om de abortuswet te ondertekenen.

Namen die lijken op Bouwina

Boudina

Bekijk ook deze namen

Tess, Lara, Liz, Maria, Lotte, Norah, Sara, Julia, Iris, Rosa