depressieve klachten in zwangerschap brightup! studie

De zwangerschap: één grote, roze wolk. Toch..? Helaas is dit niet voor iedereen zo. Depressieve klachten tijdens de zwangerschap komen regelmatig voor en behandeling is niet altijd makkelijk. De ‘Bright up!’ studie houdt zich bezig met depressieve klachten tijdens de zwangerschap en onderzoekt hiervoor een alternatieve therapie: lichttherapie. Hiervoor zijn ze nog tot medio maart 2019 op zoek naar deelnemers.

Maar liefst 5 tot 10% van de zwangere vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap te maken met depressieve klachten. Dit komt neer op ongeveer 20.000 vrouwen per jaar in Nederland.

Deze klachten hebben niet alleen invloed op jou als mama-in-spé, maar kunnen ook invloed hebben op je (ongeboren) kindje. Zo is de kans op een vroeggeboorte bijvoorbeeld hoger of kan je kindje geboren worden met een laag geboortegewicht. Het is dus belangrijk om hulp te zoeken als je last hebt van depressieve klachten.

Taboe

Als je zwanger bent hoor je 9 maanden stralend op een roze wolk te zitten, zo heerst het idee. Wanneer dit niet het geval is en je juist ontzettend somber bent, kan dit je aan het twijfelen brengen. Want je hoort toch juist heel blij te zijn met je zwangerschap? Veel zwangeren schamen zich daarom voor deze gevoelens en zoeken er dus ook geen hulp voor.

Behandeling

Als je dan toch de beslissing hebt genomen om hulp te zoeken, rijzen er waarschijnlijk veel vragen bij je op. Moet je behandeld worden voor deze sombere gevoelens? Hoe dan? En is dat wel veilig voor je kindje?

Op dit moment is er nog veel onduidelijk over wat de beste behandeling is voor deze klachten in de zwangerschap. Er zijn nu immers twee personen om rekening mee te houden: jij en je baby! Soms wordt er antidepressieve medicatie voorgeschreven. De effecten van deze medicijnen op je baby zijn echter niet helemaal duidelijk.

Een andere optie is psychotherapie. Deze behandeling kent ook zijn beperkingen. Zo zijn er niet altijd direct therapeuten beschikbaar, waardoor je op een wachtlijst terecht komt. Ook kunnen deze behandelingen vrij veel tijd in beslag nemen, waardoor de kans bestaat dat je nog niet beter bent wanneer je baby geboren wordt.

Lichttherapie

Vanwege de beperkingen van deze twee behandelingen, onderzoekt de ‘Bright up!’ studie een nieuwe behandelingsoptie: lichttherapie. Deze therapie wordt al succesvol toegepast bij andere groepen mensen dan zwangeren, namelijk ouderen en mensen met een winterdepressie. Een groot voordeel is dat deze behandelingsvorm nauwelijks bijwerkingen heeft. En je kan het zelfs gemakkelijk thuis doen.

Wat is lichttherapie?

Het woord zegt het al: lichttherapie is therapie met licht. Tijdens de behandeling ga je dagelijks achter een speciale lamp zitten, gedurende een bepaalde tijd. Bij de ‘Bright Up!’ studie is dat een half uurtje. Ondertussen kan je ook rustig wat anders doen, zoals ontbijten of de krant lezen. Een lichttherapielamp is niet hetzelfde als een zonnebanklamp, je wordt er dus ook niet bruin van. Helaas.

Op ziekenhuis.nl lees je meer informatie over lichttherapie.

Hoe werkt lichttherapie?

Licht komt binnen via je ogen. Wanneer het op je netvlies valt, wordt er een signaaltje doorgegeven aan een onderdeel in de hersenen: de suprachiasmatische kern. Dit is een duur woord voor je biologische klok. Lichttherapie kan je biologische klok ‘resetten’, wat weer invloed kan hebben op je depressieve klachten.

De ‘Bright up!’ studie

In de ‘Bright up!’ studie wordt onderzoek gedaan naar de effecten van lichttherapie bij depressieve klachten tijdens de zwangerschap.

Eerder zijn er al twee onderzoeken geweest die de effecten van deze therapievorm tijdens de zwangerschap hebben onderzocht. De onderzoekers vonden weliswaar positieve resultaten, maar de groepen die ze onderzochten waren heel klein.

Daardoor is nog niet met zekerheid te zeggen dat het echt werkt voor zwangere vrouwen. De onderzoekers van de ‘Bright Up!’ Studie willen dan ook graag een grotere groep van 150 vrouwen onderzoeken. Ook gaan ze de effecten van deze therapie op de (ongeboren) baby’s onderzoeken.

Meedoen?

Voor deze studie zoeken ze 150 vrouwen die tussen de 12 en 32 weken zwanger zijn en last hebben van depressieve klachten.

Herken jij jezelf hierin? Of ken je misschien iemand die mee zou willen doen aan de studie? Of heb je misschien nog wat vragen over de studie? Je kunt vrijblijvend contact opnemen met Babette Bais via b.bais@erasmusmc.nl. Ook kun je de website bezoeken: www.brightupstudie.nl.

Babette Bais-arts-onderzoeker Bright Up studie_50x50

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babette Bais, onderzoeker van de ‘Bright up!’ studie. Babette werkt als promovendus op de afdeling Psychiatrie in het Erasmus MC in Rotterdam.