baby meisjesnamen

De populairste meisjesnamen van 2017 zijn alweer even bekend. Maar welke dames voeren de lijst aan in 2018? Wij doen alvast een voorspelling. Een tipje van de sluier: de grote winnares is Julia!

De top 20 meisjesnamen in 2018: wat zijn de stijgers en dalers?

Julia, de winnares van 2018, gaat voor reuring zorgen aan de top. Emma en Sophie, die al sinds 2015 in de top 3 staan, moeten strijden voor een podiumplek. Emma mag zich nog gelukkig prijzen met een bronzen medaille, maar Sophie zal genoegen moeten nemen met de 4e plaats. Ook Anna, de winnares van 2016, wordt steeds minder populair. In 2017 behoorde ze al niet meer tot de drie meest favoriete meisjesnamen en in 2018 daalt ze verder naar plek 6. Heeft ze haar beste dagen gehad?

Populaire meisjesnamen 2018

In de rest van de lijst verandert er weinig. De strijd vindt voornamelijk aan de top plaats. De andere namen stijgen of dalen slechts één of twee plekken. Alleen Saar besluit een sprintje te trekken van plek 17 naar 12.

Druk aan het nadenken over dé naam voor je baby? Wij geven 13 tips waar je op kunt letten bij het kiezen van die ene leuke, originele babynaam.

Feitjes over winnares Julia

Julia komt uit het Oud-Grieks en betekent letterlijk vertaald ‘de eerste wollige baardharen’. Dit klinkt voor een meisjenaam misschien nogal gek, maar dat komt doordat de naam is afgeleid van de mannelijke versie Julius. Gelukkig staan die wollige baardharen voor jeugdigheid, dus de echte betekenis van Julia is ‘jeugdig’.

Hoewel de naam al duizenden jaren oud is, werd Julia pas echt populair in de jaren ’90. Nu lopen er zo’n 18.400 Juliaatjes rond en in 2018 komen daar nog eens 760 baby’tjes bij.

Trends in 2018

Zeg eens ááá. De ‘a’ aan het einde van een naam is helemaal in! Maar liefst negen van de 20 populairste meisjesnamen eindigen met de letter. Net zo hip als de ‘a’ zijn de korte namen; meisjes tellen gemiddeld 4,25 letters. Dit is zelfs nog iets korter dan bij de jongens; zij hebben er gemiddeld 4,3.

Veel ouders geven hun meisje ook een naam met een duizend jaar oude geschiedenis. Ze komen vaak uit het oude testament of uit het Oud-Grieks: Sophie, Zoë, Julia, Sara en Eva.

Zo hebben wij de top 20 meisjesnamen van 2018 voorspeld

Heb je de naam van je baby weleens gegoogled? Dan ben je niet de enige. Aan de hand van het aantal zoekopdrachten valt enigszins te voorspellen welke meisjesnamen populair worden (of blijven) in 2018. Daarom hebben wij de top 20 populairste meisjesnamen van 2017 erbij gepakt, gekeken op welke namen meer of minder wordt gezocht en onderzocht of er een stijgende of dalende trend is. Op basis hiervan hebben we hun plek voor 2018 bepaald. Dit geeft natuurlijk geen zekerheid, maar wel een goede indicatie.

Bekijk hier onze voorspelling voor populairste meisjesnamen 2019 >>