In samenwerking met Stokke
Stokke Trailz advertorial kinderwagen kopen

Als het laatste trimester van je zwangerschap ingaat, begint de nesteldrang steeds meer om zich heen te grijpen. Toch slim van de natuur, want zo ben jij straks goed voorbereid op de komst van je baby. Eén van de belangrijkste items to get is de kinderwagen. Maar waar let je nu precies op bij het kopen van een kinderwagen? Wij spraken hierover met Ewout Kamminga, productexpert bij Stokke.

Een kinderwagen uitzoeken

Als je zo’n enorme babyspeciaalzaak binnenloopt, word je direct overvallen door het immense aanbod. Zelfs een vastberaden type zou hier keuzestress krijgen. Hoe moet je weten waar je op moet letten bij het uitzoeken van een kinderwagen?

Wat vind ik mooi? Wat is een acceptabele prijs? Dat is waar de meeste mensen op letten bij de aanschaf van een kinderwagen. Natuurlijk wil je het beste voor je kindje, maar hoe weet je wat het beste is, als je niet weet waar je op moet letten? Ewout geeft advies.

trailz-new-wheels
Stokke

Comfort van je baby

In de reiswieg moet je kindje voldoende (groei)ruimte hebben. Dit is bij het overgrote deel van de kinderwagens zo. Bij het zitje van de wandelwagen is het fijn als je de rijrichting kan veranderen, dus dat het zitje naar jou toe en van jou af kan staan. In het begin kijkt je kindje het liefst naar jou, maar als hij wat ouder is, kijkt hij graag de wijde wereld in.

Het wandelwagenzitje moet een verstelbare ligpositie hebben. Als je kindje net uit de reiswieg is gegroeid, is hij nog niet zover dat hij de hele tijd wil en kan zitten. Daarom is het prettig als je het zitje in verschillende posities kan zetten, van liggend tot actieve zit. Geen must maar wel heel fijn is een zo ergonomisch mogelijke zitstand: een kort zitvlak en je baby’s voetjes die op een voetensteun rusten. Je baby zit dan stabiel en goed rechtop.

Veiligheid

Natuurlijk moet je kinderwagen stevig en veilig zijn en niet zomaar uit elkaar vallen. Dit is gelukkig bij het gros van de kinderwagens zo. Wat qua veiligheid nog wel kan verschillen per kinderwagen is de ventilatie. Idealiter heeft de reiswieg meerdere ventilatiemogelijkheden: in de kap, de zijwanden en in de matrasbodem. Zo krijgt je kleine voldoende frisse lucht.

Ook belangrijk en bij de meeste wagens van toepassing: de reiswieg is zo geplaatst, dat het hoofdje van de baby iets hoger ligt dan de voeten (tegen reflux). Daarnaast mogen er geen losse onderdelen, zoals hengsels, aan de binnenzijde van de wieg zitten waar je baby bij kan.

Ingeklapt onderstel Stokke Trailz
Ingeklapt onderstel van de Stokke TrailzStokke

Inklapgemak

Heb je niet zo’n ruime kofferbak in je auto? Dan is het goed om te letten op de inklapbaarheid van de kinderwagen. Hoe compact wordt het onderstel? Kunnen de wielen eraf? Is het wandelwagenzitje ook makkelijk in te klappen? Probeer dit ook eens uit in je auto voor je de knoop doorhakt. De meeste babyspeciaalzaken vinden dit prima.

Kijk trouwens ook even of je autozitje op het onderstel van je kinderwagen past. Vaak kan dit met behulp van ‘adapters’, een soort verbindingsstukken. Er zijn ook kinderwagenfabrikanten die zelf een autostoel aanbieden, die zonder adapters op het onderstel te plaatsen is.

Terrein begaanbaarheid

De meeste kinderwagens kunnen een gemiddeld bospad of het strand prima aan, maar wil je daarbij net wat extra soepelheid of ben je van plan om vaak onregelmatig terrein te bewandelen? Dan is een kinderwagen met luchtbanden een goede keuze. Luchtbanden hebben net wat meer demping dan kunststofbanden. Dit rijdt fijner en je kindje heeft minder last van hobbels.

Veel babyspeciaalzaken hebben een ‘testparcours’met verschillende structuren zoals gras, asfalt en kinderkopjes. Je kunt dan uittesten hoe de wagen van jouw keus hierop aanvoelt.

Stokke Trailz terrein begaanbaarheid

Hoogte en ruimte

Ben jij erg lang of is je partner dat? Dan doe je er goed aan te letten op de hoogte van zowel de duwstang als het zitje van je kindje. Je wilt immers geen last van je rug krijgen, omdat je steeds voorover moet bukken als je contact maakt met je kleine. Leuk voordeel voor je kindje: met een hoger zitje kan hij, als hij wat ouder is, bij het knopje voor het stoplicht.

Ben jij van plan om vaak boodschappen samen met je kindje te doen? Dan is het slim om te letten op de grootte en toegankelijkheid van de boodschappenmand van de kinderwagen. Dan hoef je niet te lopen met een kinderwagen én boodschappenkar.

Let bij de aanschaf van je kinderwagen niet alleen op de reiswieg, maar ook zeker op de wandelwagen. Die gebruik je namelijk veel langer.

Ewout Kamminga, productexpert bij Stokke

Belangrijke tip: let op de wandelwagen!

Wist je dat in Spanje maar 20-30% van de ouders een kinderwagen met reiswieg aanschaft? En dat in tegenstelling tot 90-95% in Nederland. Wij Nederlanders zijn nogal gefixeerd op die eerste vervoersbak van ons kindje. Niet zo gek, want hij ligt daarin wanneer hij op zijn kleinst en het meest kwetsbaar is.

Maar we vergeten één ding. De waarheid is namelijk dat je kleine veel langer (een aantal jaar) in de wandelwagen zit, dan dat hij in de reiswieg (zo’n 6 maanden) ligt. Natuurlijk is de reiswieg ook belangrijk, maar besteed ook aandacht aan het zitje van de vervolgfase.

Ewout's favoriet de Stokke Trailz met reiswieg
De Stokke Trailz met reiswiegStokke

Ewout’s favoriet: de Stokke Trailz

Als Ewout zelf zou mogen kiezen, dan ging hij voor de Stokke Trailz: “Je kindje wil het liefst dichtbij jou zijn. Oogcontact en nabijheid zijn belangrijk voor zijn ontwikkeling en jullie band. Dit principe vormt de basis voor de producten van Stokke.”

Je kent vast de slimme meegroeistoel van Stokke, de Tripp Trapp. De filosofie van deze stoel zie je terug in de Stokke Trailz. De kinderwagen heeft een hogere zit met actieve, ergonomische zithouding, een te verwijderen voetbeugel en een weg te buigen steunbeugel, zodat je je kindje makkelijk dichtbij je aan tafel kunt schuiven op een terrasje. Alles maakt contact en verbinding met je kindje op deze manier goed mogelijk. Een nadeel kan zijn dat de wagen in een hogere prijscategorie valt, maar als dit binnen je budget past: een goede keuze.

No go’s

Maak je niet al te veel zorgen. Natuurlijk is de één beter dan de ander, maar het overgrote deel van de kinderwagens is veilig en geschikt voor je kindje. Er zijn maar een paar echte no go’s:

  • Een kinderwagen met houten matrasbodem. Dit kan vochtig worden en gaan schimmelen.
  • Een kinderwagen zonder ventilatiegaten in de reiswieg. Het kan dan snel te warm worden in de reiswieg.
Ewout Kamminga Product Expert Stokke

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ewout Kamminga. Ewout is productexpert en accountmanager bij Stokke en weet dus alles af van onder andere kinderwagens.