Tristan

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Tristan
  • Geboortekaartjes met de naam Tristan
  • Geboortekaartjes met de naam Tristan
  • Geboortekaartjes met de naam Tristan
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Tristan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Tristan

42%
68%
22%
25%
19%
24%

Welke kenmerken vind je bij Tristan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Tristan

Tristan is afkomstig uit de Keltische sage van Tristan en Isolde. De naam is waarschijnlijk ontstaan uit het Keltische Drystan of een soortgelijke naam.

De vermoedelijke betekenis van deze naam is ‘tumult, oproer’. Later werd de naam ook wel verbonden aan het Franse woord ‘triste’ dat ‘triest, droef’ betekent.

Tristan kwam al in de veertiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden voor, pas in de zeventiende eeuw werd de naam ook in het noorden gebruikt.

Aantallen en varianten Tristan

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tristan als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Tristan per jaar gegeven is

Tristan is jarenlang nauwelijks in beeld geweest, maar na 1970 veranderde dat. De naam begon vaker gebruikt te worden en is vooral het laatste decennium populair geworden. In totaal komt hij nu 5.000 keer voor, vaak als eerste naam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Tristan

Tristan en Isolde vertelt over de tragische liefde tussen de ridder Tristan en prinses Isolde. Deze liefde, veroorzaakt door een liefdesdrank, is echter onmogelijk, omdat Tristan Isolde op dat moment begeleidt naar koning Mark van Cornwall, die met haar zal trouwen.

Als hun liefde wordt ontdekt, ontstaat er een gevecht waarbij Tristan zwaargewond raakt. Tristan wordt overgebracht naar Bretagne, waar hij vandaan komt, maar Isolde reist hem achterna. Tristan sterft in de armen van zijn geliefde.

Isolde werd op haar beurt achtervolgd door koning Mark, die bij aankomst meteen het kasteel binnenstormt. Isolde zakt levenloos ineen en hoort nooit meer dat Mark gekomen was om vergeving te schenken, aangezien hij inmiddels op de hoogte was van de liefdesdrank.

Het concept van twee geliefden die in de dood verenigd worden, is een bekend en veelgebruikt thema in verhalen.

Namen die lijken op Tristan

Drystan

Bekijk ook deze namen

Finn, Fedde, Tim, Jax, Vince, Arthur, Rayan, Tijn, Jace, Gijs